Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Το Rainbow Warrior και σήμερα στον Πειραιά

Στη Μαρίνα Ζέας θα βρίσκεται και σήμερα (πρώτη ημέρα χθες) το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior, το οποίο μπορεί να επισκεφτεί όποιος θέλει από τις 17.00 ως τις 21.00. Πρόκειται για το πλοίο, που ταξιδεύει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στους πέντε ωκεανούς για να αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τις απειλές του πλανήτη. Είναι το πλοίο που υπερασπίστηκε τις φάλαινες, που αναγέννησε την ελπίδα μετά τη βύθιση του πρώτου το οποίο χάθηκε πολεμώντας τον πυρηνικό εφιάλτη.
Το τωρινό Rainbow Warrior καθελκύθηκε στις 10 Ιουλίου του 1989. Το πρώτο βυθίστηκε στις 10 Ιουλίου του 1985 από πράκτορες της γαλλικής κυβέρνησης σε μια προσπάθειά τους να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες εναντίον των πηρυνικών δοκιμών της χώρας τους στον Ειρηνικό. Το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και η κεθέλκυση του νέου «Πολεμιστή του Ουράνιου Τόξου» απέδειξε μια και καλή, ότι δεν μπορείς να βυθίσεις ένα Ουράνιο Τόξο. Ο Πολεμιστής επέστρεψε στη μάχη ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες έληξαν στα νησιά Moruroa το 1996.
Το όνομα του πλοίου προέρχεται από προφητεία των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, η οποία προβλέπει ότι «θα έρθει μια μέρα, που οι πηγές της γης θα στερέψουν, η θάλασσα θα μαυρίσει, τα ρυάκια θα δηλητηριαστούν και τα ελάφια θα πέσουν νεκρά. Όμως, λίγο πριν να είναι πολύ αργά, οι Ινδιάνοι θα ξαναβρούν το χαμένο πνεύμα τους, θα δίδαξουν στους λευκούς το σεβασμό προς τη Γη και θα ενωθούν μαζί τους για να γίνουν οι Πολεμιστές του Ουράνιου Τόξου».
Το πλοίο ήταν ένα αλιευτικό 23 ετών που είχε χρησιμοποιηθεί για αλιευτικές έρευνες από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Μ. Βρετανίας και ονομαζόταν αρχικά «Sir William Hardy». Αγοράστηκε από την Greenpeace με τη βοήθεια και άλλων οργανώσεων τον Φεβρουάριο του 1978 και ήταν το πρώτο πλοίο της οργάνωσης στην Ευρώπη. Το Rainbow Warrior μεταμορφώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Βάφτηκε πράσινο με τη λέξη Greenpeace κατά μήκος της μιας πλευράς του και ένα περιστέρι με κλαδί ελιάς στην πλώρη του.
Στις 29 Απριλίου 1978, έχοντας υψώσει τις σημαίες της Greenpeace και των Ηνωμένων Εθνών που κυμάτιζαν μαζί για να δείξουν τη διεθνή σύνθεση του 24μελούς πληρώματος από δέκα χώρες, το Rainbow Warrior σάλπαρε από την αποβάθρα του Λονδίνου, για το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό την ανατολική ακτή της Βρετανίας...

2 σχόλια:

dalibu είπε...

Ομολογω να πω οτι το μπλογκ σου ειναι ακρως ενημερωτικο!!Με εξεπληξε!Την καλησπερα μου

Πιγκουίνος είπε...

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλώς ήρθες.