Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Απόδοση δικαιοσύνης: ένα κάθαρμα ισόβια στη φυλακή

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς όρους καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Παντούκα στο Κεντάκι, ο στρατιώτης Στίβεν Γκριν για τη σφαγή μίας οικογένειας και τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία του 14χρονου κοριτσιού της. Το έγκλημα είχε γίνει το 2006.
Αρχικά, ο 24χρονος στρατιώτης είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο -ως πολίτης- με τις κατηγορίες της δολοφονίας, του βιασμού και της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, επειδή η σύλληψή του έλαβε χώρα μετά την απόλυσή του από το στρατό των ΗΠΑ λόγω «διαταραχής προσωπικότητας».
Ο Γκριν ήταν επικεφαλής ομάδας πέντε στρατιωτών (Πολ Κορτέζ, Τζέιμς Μπάρκερ, Τζέσι Σπίλμαν, Μπράιαν Χάουαρντ), οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι της ιρακινής οικογένειας στη Μαχμουντίγια, 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης, στις 12 Μαρτίου 2006, με σκοπό να βιάσουν την 14χρονη Αμπίρ Κάσεμ Αλ-Τζανάμπι. Ενόσω δύο συνάδελφοί του επιτίθεντο στην κοπέλα, ο Γκριν πυροβόλησε και σκότωσε τη 34χρονη μητέρα, Φακρία Τάχα Μουσίν, τον 45χρονο πατέρα, Κασίμ Χάμζα Ραχίμ και την εξάχρονη αδελφή της, Χαντίλ Κασίμ Χάμζα σε ένα υπνοδωμάτιο πριν πάρει τη σειρά του στον ομαδικό βιασμό. Στη συνέχεια πυροβόλησε την κοπέλα τρεις φορές στο κεφάλι και έβαλε φωτιά στο κορμί της.
Οι υπόλοιποι στρατιώτρες είχαν δικαστεί παλαιότερα. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν οι ακόλουθες: Μπάρκερ: 90 χρόνια φυλάκιση (στα 20 μπορεί να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης), Κορτέζ: 100 χρόνια φυλάκιση (στα 10 μπορεί να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης), Σπίλμαν: 110 χρόνια φυλάκιση (στα 10 μπορεί να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης), Χάουαρντ: 27 μήνες φυλάκιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: