Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Σουδανή στη φυλακή επειδή φορούσε παντελόνι!

Η Σουδανή δημοσιογράφος Λούμπνα Άχμεντ αλ - Χουσέιν, η χθες οποία καταδικάστηκε για «άσεμνη εμφάνιση», επειδή φορούσε παντελόνι, οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο των 200 δολαρίων που της επιβλήθηκε από δικαστήριο του Χαρτούμ, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της, ο Καμάλ Όμαρ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές του Ομντουρμάν», είπε χαρακτηριστικά και η ληροφορία επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές.
Στην Λούμπνα Άχμεντ αλ - Χουσέιν επιδικάστηκε από το δικαστήριο του βόρειου Χαρτούμ πρόστιμο ύψους 500 σουδανικών λιρών (200 δολάρια). Το δικαστήριο, μάλιστα, είχε προβλέψει ότι σε περίπτωση που αρνούταν να πληρώσει, θα της επέβαλε ποινή φυλάκισης το λιγότερο ενός μήνα, δήλωσαν μάρτυρες στους δημοσιογράφους, στους οποίους είχε απαγορευθεί η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου.
«Δεν θα πληρώσω το πρόστιμο, προτιμώ να πάω φυλακή», είχε δηλώσει σε τηλεφωνική της συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείο η Χουσέιν, την ίδια ώρα που οι δικηγόροι της προσπαθούσαν να την πείσουν για το αντίθετο προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση...
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η Λούμπνα Αχμεντ Χουσέιν, αφέθηκε ελεύθερη μετά από μιας ημέρας κράτησή της, ανακοινώθηκε από υποστηρικτές της. Η Χουσέιν που εργαζόταν στο γραφείο πληροφοριών της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, αντιμετώπιζε την ποινή των 40 μαστιγωμάτων αλλά τελικώς καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 200 δολαρίων, που αρνήθηκε να τα πληρώσει για να μην νομιμοποιήσει τη δίκη της. Οδηγήθηκε στη φυλακή αλλά οι υποστηρικτές της κινητοποιήθηκαν, η Ένωση Δημοσιογράφων του Σουδάν πλήρωσε το πρόστιμο και έτσι η Χουσέιν αφέθηκε ελεύθερη.
Η Σουδανή δημοσιογράφος και άλλες 13 γυναίκες που συνελήφθησαν στις αρχές Ιουλίου γιατί φορούσαν παντελόνια, απέσπασαν τη διεθνή υποστήριξη για την άδικη κατηγορία σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι από τις συλληφθείσες οι δέκα τιμωρήθηκαν με μαστίγωμα γιατί παρέβησαν τον ισλαμικό νόμο και εμφανίστηκαν απρεπώς ενδεδυμένες .
Η Χουσέιν αντιτάχθηκε στις αρχές γιατί θέλησε να προσελκύσει τα βλέμματα του κόσμου στο ζήτημα της καταπίεσης των γυναικών στη χώρα της και έτσι οδηγήθηκε σε δίκη που διεξήχθη, αφού πρώτα η δημοσιογράφος παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να μην έχει ασυλία.
Στη δίκη της ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας σαφής νόμος που να απαγορεύει το παντελόνι. Φορούσε μάλιστα το ίδιο παντελόνι που προκάλεσε την μήνη των αρχών όταν την συνέλαβαν.
Έξω από το δικαστήριο του Χαρτούμ την ώρα της δίκης είχαν συγκεντρωθεί πολλές δεκάδες πολίτες κυρίως γυναίκες όλες ντυμένες με παντελόνια, σε ένδειξη συμπαράστασης στη δικαζόμενη δημοσιογράφο.
(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: