Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Το όραμα του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Ελλάδα

Η καλή φίλη ΚΑΜΕΝ καταθέτει την άποψή της για την πολιτική επικαιρότητα με το ακόλουθο κείμενο που έστειλε στο μπλογκ (εννοείται, ότι όποιος θέλει, μπορεί να τη μιμηθεί, ακόμη κι αν γράφει υπέρ της... ΝΔ!):
«Η υπόσχεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου» στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, μου προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Έτσι άρχισα να ψάχνω μέσω διαδικτύου, βιβλίων και διαφόρων άλλων πηγών, στοιχεία για να μάθω και να καταλάβω, επακριβώς, περί τίνος επρόκειτο. Ώσπου έρχομαι face to face με ένα πράγματι διαφωτιστικό δημοσίευμα, δια χειρός Τάκη Μίχα στην «Ελευθεροτυπία», 16-9-09. Σας το παραθέτω λοιπόν αυτούσιο, προκειμένου, να δείτε μερικά χαρακτηριστικά της Δανίας:
* Οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία στη Δανία επιδοτούνται από το κράτος.
* Μια ομάδα γονέων μπορεί να προσλάβει δασκάλους (που πληρώνονται από το κράτος) και να δημιουργήσει το δικό της σχολείο.
* Δεν υπάρχει πανεπιστημιακό «άσυλο».

* Δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές. Ένας φοιτητής που θα αποτύχει δύο συνεχόμενες φορές στις εξετάσεις θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σχολή.

* Οι φοιτητές αγοράζουν τα πανεπιστημιακά βιβλία -δεν τα παίρνουν δωρεάν.

* Δεν υπάρχει ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο. Υπάρχουν πολλά βιβλία γραμμένα πολλές φορές και σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά).

* Πολλές φορές οι κενές θέσεις διδασκαλίας στα πανεπιστήμια της Δανίας διαφημίζονται στα διεθνή επιστημονικά έντυπα. Στόχος είναι να προσελκυσθούν τα καλύτερα μυαλά και όχι να βολευτούν τα «φιλαράκια».

* Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος είναι να παράγει άτομα που μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ενός διεθνοποιημένου περιβάλλοντος -και όχι άτομα έτοιμα να «παρκάρουν» για όλη τους τη ζωή στο Δημόσιο.

* Επιτρέπονται οι μαζικές απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει από τη μια ημέρα στην άλλη όλο το προσωπικό.

* Οι εργοδότες δεν πληρώνουν εισφορές.

* Οι άνεργοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα μετεκπαίδευσης και να στραφούν προς νέες μορφές απασχόλησης, αν ο κλάδος είναι κορεσμένος. Αν αρνηθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή αν αρνηθούν να πάρουν τη θέση εργασίας που θα τους υποδείξει το γραφείο ανεργίας, τερματίζεται το γενναιόδωρο επίδομα ανεργίας.

* Η παγκοσμιοποίηση και η ανταγωνιστικότητα των δανικών προϊόντων θεωρείται από όλους η απόλυτη προϋπόθεση για την ευμάρεια της χώρας.

* Οι γιατροί δεν παίρνουν «φακελάκι».

* Οι καθηγητές δεν κάνουν «ιδιαίτερα».

* Οι δημοσιογράφοι δεν δουλεύουν παράλληλα με το ΜΜΕ και σε γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων.

* Οι εφοριακοί δεν τα «πιάνουν».

* Οι δικαστικοί δεν λαδώνονται από τα «κυκλώματα».

* Οι πολιτικοί δεν παρίστανται σε μεσαιωνικές τελετές που έχουν ως αντικείμενο τη λατρεία «θαυματουργών εικόνων»!

* Η επιρροή της Εκκλησίας της Δανίας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τερματίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα.

* Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές ούτε μαθητικές παρελάσεις.

* Η Δανία δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πώς θα ονομάζονται άλλες χώρες, άλλες γλώσσες ή άλλες εθνότητες. Αν μια χώρα ονομαζόταν «Γιουτλάνδη» (επαρχία της Δανίας) και αν οι κάτοικοί της ισχυρίζονταν ότι προέρχονται από τους Βίκινγκς, οι Δανοί θα το θεωρούσαν πολύ ενδιαφέρον και θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες που τους παρείχε αυτή η προνομιακή σχέση.

* Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία δεν είναι τα «επιτεύγματα του Έθνους», αλλά οι αδυναμίες του ανθρώπου.

* Τα γεγονότα αποκαλούνται με το όνομά τους. Όταν οι Δανοί το 1520, σε εισβολή τους στη Σουηδία έσφαξαν 52 Σουηδούς ομήρους, το γεγονός αυτό αποκαλείται στην ιστορία τους ως: «Το μακελειό της Στοκχόλμης». Δεν αποκαλείται «Η ηρωική άλωση της Στοκχόλμης».

* Στη Δανία, αν διαφοροποιηθεί κάποιος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χαρακτηρίζεται «αντιδανός». Στα δανικά η έκφραση «αντιδανός» δεν υπάρχει.
* Στη δημόσια συζήτηση μια άποψη κρίνεται από τα εμπειρικά δεδομένα στα οποία στηρίζεται και όχι από τα «σκοτεινά» συμφέροντα που εξυπηρετεί.

* ‘Ολοι οι νέοι έχουν εγκαταλείψει το σπίτι των γονιών τους και μένουν μόνοι τους όταν κλείσουν τα 18. Δεν μένουν με τη μαμά τους μέχρι τα 40.

* Οι εφημερίδες δεν προσφέρουν CD, διακοπές και αυτοκίνητα για να ανεβάσουν τις κυκλοφορίες τους.

* Με τα θέματα που αφορούν τη γερμανόφωνη μειονότητα που διαβιεί στο νότιο τμήμα της χώρας ασχολούνται οι δημοτικές αρχές και όχι η ασφάλεια και οι μυστικές υπηρεσίες.

* Σε περίπτωση διαζυγίου, ισχύει κοινή επιμέλεια των τέκνων. Για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ανατροφή του παιδιού συναποφασίζουν και οι δύο γονείς και όχι αποκλειστικά η μητέρα.

* Οι Δανοί δεν θεωρούν ότι ο λόγος για τον οποίο έχασαν τον Τριακονταετή πόλεμο εναντίον των Σουηδών το 1625 οφείλεται σε «σκοτεινές ενέργειες» της CIA.
Αυτή την Ελλάδα προφανώς ονειρεύεται ο Γ.Α.Π. Το ζήτημα είναι, πόσοι αιώνες χρειάζονται για να γίνει το όνειρο του Γιώργου πραγματικότητα…».

2 σχόλια:

Πιγκουίνος είπε...

ΚΑΜΕΝ, αναφέρει το κείμενο που έστειλες: «Στη Δανία, αν διαφοροποιηθεί κάποιος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χαρακτηρίζεται 'αντιδανός'. Στα δανικά η έκφραση 'αντιδανός' δεν υπάρχει». Είναι, απλώς, φτωχό το λεξιλόγιό τους και δεν έχουν τέτοια λέξη!
Αλλά πολλά από εκείνα που γράφεις -να το ξέρεις- πως είναι... ανθελληνικά (ειδικά αυτό που λέει πως «Η Δανία δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πώς θα ονομάζονται άλλες χώρες, άλλες γλώσσες ή άλλες εθνότητες»). Στο δικό μας λεξιλόγιο υπάρχει τέτοια λέξη. Τι είμαστε εμείς, Δανοί;
Επίσης, έχουμε σφάξει ποτέ εμείς κάποιους; Αφού δεν το γράφει πουθενά η ιστορία μας! Τώρα, καμιά άλωση μπορεί να έχουμε κάνει, όμως σίγουρα θα ήταν ηρωική!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που μου επισημαίνεις είναι αυτονοήτα για το ευφυές κοινό σου! Το θέμα που ήθελα να αναδείξω μάλλον δεν το κατάλαβες... Δηλαδή το γεγονός ότι τα θετικά (γιατί υπάρχουν και αρνητικά) εμείς σίγουρα δεν πρόκειται να τα δούμε, λόγω ελληνικής νοοτροπίας και μη θέληση των πολιτικών μας και σχεδόν σίγουρο είναι ότι δεν θα τα δούν ούτε τα τρισέγγονα μας!
ΚΑΜΕΝ