Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Ανταμώνουν τον βασανιστή τους στο δικαστήριο

Στη Δικαιοσύνη λογοδοτεί από σήμερα ένα από τα ηγετικά στελέχη του αιμοσταγούς καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, τριάντα χρόνια μετά την πτώση τους.
Ο λόγος για τον Κανγ Κεκ Ιέβ -γνωστότερος ως Ντουκ- που ήταν επικεφαλής του διαβόητου στρατοπέδου S-21 και κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία και τον βασανισμό περίπου 16.000 κρατουμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Αρκετοί άνθρωποι –ορισμένοι εξ αυτών επιζήσαντες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, που πλέον έχει γίνει μουσείο στη μνήμη των θυμάτων (απ' όπου και η κάτω φωτογραφία)- περίμεναν πολλές ώρες στην ουρά για να παρακολουθήσουν τη δίκη και να δουν από κοντά τον βασανιστή τους μετά από πολλά χρόνια. Δεν είναι, άλλωστε, πολλές οι φορές που άνθρωποι σαν τον Ιέβ λογοδοτούν για τις πράξεις τους στη Δικαιοσύνη.
Ο 66χρονος Ντουκ μετά την πτώση των Ερυθρών Χμερ εξαφανίστηκε για δύο δεκαετίες, έζησε με ψεύτικα ονόματα και τελικά αποκαλύφθηκε το 1999 από Βρετανό δημοσιογράφο.
Ο Ντουκ είναι ένα από τα πέντε πρώην στελέχη του καθεστ
ώτος που δικάζονται για εγκλήματα κατά του λαού και παράλληλα ο μόνος που έχει δείξει μεταμέλεια ζητώντας συγχώρεση από τα θύματά του. Έχει γίνει χριστιανός και συνεργάστηκε με τις ανακριτικές αρχές δίνοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή. Η μαρτυρία του ίσως χρησιμοποιηθεί στις δίκες των άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων, που αρνούνται την ενοχή τους.
Πάντως, οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Ερυθρών Χμερ δεν πρόκειται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο ηγέτης Πολ Ποτ πέθανε σε στρατόπεδο το 1998, την ίδια χρονιά που παραδόθηκαν και οι
τελευταίοι μαχητές.
Περίπου 1,7 εκ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν από την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και την καταναγκαστική εργασία στη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι τότε που πέθανε ο Πολ Ποτ. Πέρασαν 11 χρόνια κιόλας;

Πιγκουίνος είπε...

Δεν πιστεύω να σου λείπει...