Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Η μάστιγα του αιώνα...

Λίγες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη μάστιγα του 21ου αιώνα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.
Οι πάσχοντες ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020.

Περίπου 7 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο και οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2020.
Αν οι σημερινές τάσεις αύξησης συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002 σε 16 εκατομμύρια έως το 2020.
Οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια ετησίως και η νόσος αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια θανάτου (το δεύτερο, μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες).

Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά.
Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία, δημιουργώντας τεράστια επιβάρυνση στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.
Το 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα.
Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σαφή σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα).
Το 40% των περιστατικών μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

(Πηγή: worldhealthdays.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: