Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

16χρονη Ρωσίδα η νικήτρια στον διαγωνισμό φωτογραφίας του μουσείου της Άννας Φρανκ

Το μουσείο της Άννας Φρανκ βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Στο σπίτι όπου η μικρή Εβραιοπούλα και η οικογένειά της κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσπαθώντας να αποφύγουν τους Ναζί.
Η Άννα κατέγραψε κάθε στιγμή από τις δύσκολες εκείνες ημέρες καθώς και τις σκέψεις της στο ημερολόγιό της, που έμελλε να γίνει διάσημο μετά το θάνατό της. Όλα αυτά βέβαια, μέχρι την ημέρα που προδώθηκαν. Τότε μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν, όπου άφησε την τελευταία της πνοή -από τύφο- δύο μήνες πριν από την ήττα των Γερμανών.
Από το 1960 το συγκεκριμένο σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο, το οποίο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διοργανώνει κάθε χρόνο διαγωνισμό φωτογραφίας με τον τίτλο «Πηγές έμπνευσης». Χωρίζεται σε επτά θέματα (ελευθερία, καλοσύνη, προσφορά, θάρρος, ανθρωπισμός, χρησιμότητα, ευτυχία), τα οποία κυριαρχούν στις σελίδες από το ημερολόγιο της Άννας.
Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος τετρακόσιοι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έστειλαν τις φωτογραφίες τους, που αντιστοιχούσαν στις παραπάνω κατηγορίες. Νικήτρια αναδείχθηκε, με την ομόφωνη γνώμη της δωδεκαμελούς κριτικής επιτροπής, η 16χρονη Ρωσίδα Evgenia Stanina. Στη φωτογραφία της απαθανατίζεται ένα νεαρό κορίτσι, που επιχειρεί άλμα πάνω από το νερό. «Η φωτογραφία αντιπροσωπεύει το θάρρος και το κουράγιο με πολύ όμορφο τρόπο. Λήφθηκε την κατάλληλη στιγμή, η σύνθεση είναι εξαιρετική και ο καθένας μπορεί να αισθανθεί την ένταση και το πάθος της κοπέλας. Όλοι μας θυμόμαστε τέτοιες στιγμές στα νιάτα μας, οι οποίες απαιτούσαν κουράγιο», ανέφεραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής δικαιολογώντας την απόφασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: