Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η Ελουάνα «έφυγε», ο διχασμός παραμένει...

Η Ελουάνα Ενγκλάρο, η υπόθεση της οποίας έχει συγκλονίσει και διχάσει τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη στην Ιταλία, άφησε πριν από λίγες ώρες την τελευταία της πνοή.
Η 37χρονη γυναίκα ήταν σε κώμα τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα και ο πατέρας της Μπεπίνο Ενγκλάρο (στην κάτω φωτογραφία) ζήτησε να γίνει ευθανασία μιας και οι γιατροί είχαν καταστήσει σαφές ότι η κατάστασή της ήταν μη αναστρέψιμη.

Μάλιστα, είχε δώσει δικαστικό αγώνα για περίπου δέκα χρόνια προκειμένου να σταματήσει η διακοπή της τεχνητής σίτισης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ήταν η επιθυμία της κόρης του. Αν και η ευθανασία δεν επιτρέπεται στη χώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε τελικά δεκτή την αίτησή του στα τέλη του 2008. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες η Ελουάνα διακομίστηκε σε ιδιωτική κλινική στο Ούντινε, ενώ η παροχή τροφής και νερού διακόπηκε την Παρασκευή.
Η υπόθεση πήρε αμέσως δημοσιότητα και προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση στην Ιταλία, ενώ δίχασε τον κόσμο, καθώς έγιναν μέχρι και διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αντέδρασε άμεσα σπεύδοντας να προωθήσει -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- νομοθετικό διάταγμα για την απαγόρευση διακοπής της τεχνητής διατροφής σε άτομα που βρίσκονται σε παρόμοια με την Ελουάνα κατάσταση, ώστε να τη... σώσει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο στη δική του κόρη βάλλοντας κατά του πατέρα της Ελουάνα.
Το Βατικανό συντάχθηκε με την κυβερνητική γραμμή και μάλιστα o Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ στο κήρυγμα της Κυριακής έκανε έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην υπόθεση αυτή. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν «για όσους δεν μπορούν καθόλου να φροντίσουν τους εαυτούς τους, όσους είναι εντελώς εξαρτημένοι από την φροντίδα των άλλων».
Αντίθετα, ο Πρόεδρος της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα. Με την άποψη του Προέδρου ευθυγραμμίστηκε η αντιπολίτευση, που μάλιστα είχε αναγγείλει διαδηλώσεις κατηγορώντας, παράλληλα, τον Μπερλουσκόνι ότι θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα.
Τελικά, η Ελουάνα «έφυγε» και η ειρωνία είναι ότι αυτό συνέβη τη στιγμή που η Γερουσία συζητούσε σχέδιο νόμου που απαγορεύει τη διακοπή σίτισης σε ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση...
Το ζήτημα της ευθανασίας είναι από τα πλέον ευαίσθητα στις μέρες μας. Ωστόσο, το δικαίωμα του ανθρώπου να καθορίζει τη δική του μοίρα του επιλέγοντας τον αξιοπρεπή και όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρό θάνατο, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, συναντά ακόμη -δυστυχώς- τη σθεναρή αντίδραση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολιτισμός είναι και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή. Έλεος πια με τις φασίζουσες θρησκοληπτικές αντιλήψεις

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός ο από πάνω...