Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

H εμπειρία της Μαριάννας (και της Αρτέμιδας...)

Αρχές Δεκεμβρίου στην Ολλανδία σε ένα σεμινάριο νεκροψιών για τις φώκαινες, βιολόγοι και κτηνίατροι σκυμμένοι πάνω από νεκρά ζώα θέλουν να καταλάβουν, να μάθουν για να μπορούν να προστατέψουν, 81 φώκαινες που βρέθηκαν στις ολλανδικές ακτές κατά τη διάρκεια του 2008.
Κοιτάζοντας ένα νεκρό ζώο, βλέπεις κομμάτια της ζωής του, το τελευταίο γεύμα του, την ηλικία του, αν έχει γεννήσει μία ή και περισσότερες φορές, αν έχει παλέψει για να διεκδικήσει κάποιο θηλυκό, αν έχει ποτέ πιαστεί σε δίχτυα… πολύτιμες πληροφορίες για την προστασία του είδους.
Αρχές Δεκεμβρίου στην Ελλάδα σε μία παραλία στη Λέρο, μία νεογέννητη Μεσογειακή φώκια έχει χάσει τη μαμά της και παλεύει με τα κύματα για να βγει στην ακτή. Λίγες ημέρες μετά στο Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Μεσογειακής φώκιας στην Αλόννησο εθελοντές και βιολόγοι είναι δίπλα στην Αρτέμιδα για να μεγαλώσει, να δυναμώσει και να επιστέψει στη θάλασσα, να κυνηγήσει μόνη της το πρώτο της γεύμα, να ζευγαρώσει, να γεννήσει, να μην πιαστεί σε δίχτυα.
Κοιτάζοντας ένα ζωντανό ζώο, βλέπεις στα μάτια του την ίδια τη ζωή.
Πέταξα από το ένα μέρος στο άλλο, για τον ίδιο σκοπό και έμαθα πολλά. Στην Ουτρέχτη γέμισε το κεφάλι μου εφόδια, στην Αλόννησο γέμισε η καρδιά μου ελπίδα!
Μαριάννα Ψαραδέλλη

Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης

ΥΓ: Τα τελευταία νέα για την Αρτέμιδα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς έχει προσαρμοστεί πλήρως στο καθημερινό πρόγραμμα περίθαλψής της και προετοιμάζεται για τη φάση επανένταξης. Έχει αποκτήσει σχεδόν σε όλο της το σώμα τρίχωμα νεαρού ζώου, ενώ η καθημερινή της ευχαρίστηση είναι να κολυμπάει όσες ώρες μπορεί περισσότερο στην πισίνα του Κέντρου. Κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της φωνάζοντας πολύ και δυνατά και σύμφωνα με την Ομάδα της MOm, είναι η πιο ζωηρή φώκια που έχει περάσει ποτέ από το Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Μεσογειακής φώκιας.

(Πηγή: Μοm)

Δεν υπάρχουν σχόλια: