Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η ιστορία του Τρόι Ντέιβις (ή ένας αθώος θανατοποινίτης)

Δεκαοκτώ χρόνια στις φυλακές της Τζόρτζια βρίσκεται ο Τρόι Ντέιβις, ο οποίος το 1991 καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία του 27χρονου αστυνομικού Μαρκ Μακ Φέιλ στη Σαβάνα. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 19 Αυγούστου 1989.
Ο 40χρονος σήμερα Ντέιβις, που παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στον τόπο του φονικού, ομολόγησε την ενοχή του αλλά όπως υποστήριξε στη διάρκεια της δίκης, αυτό έγινε ύστερα από αφόρητες πιέσεις των αστυνομικών και ως εκ τούτου αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Παράλληλα, επτά από τους εννέα μάρτυρες που κατέθεσαν σε βάρος του, οδηγώντας στην καταδίκη του μιας και δεν βρέθηκαν άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, αργότερα αναίρεσαν ή άλλαξαν τις καταθέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όπλο της δολοφονίας δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δράστης είναι ένας άλλος άνδρας., που εθεάθη με όπλο στη σκηνή του εγκλήματος. Πρόκειται για τον ίδιο άνδρα, ο οποίος την επομένη της δολοφονίας πήγε στην αστυνομία, κατέδωσε ως εκτελεστή τον Ντέιβις και μάλιστα ήταν μάρτυς κατηγορίας στη δίκη!
Ο Ντέιβις έχει φτάσει κοντά στο θάνατο τρεις φορές αλλά η εκτέλεσή του αναβλήθηκε (μάλιστα στις 23 Σεπτεμβρίου 2008 αυτό συνέβη μόλις δύο ώρες πριν του χορηγηθεί η μοιραία ένεση) και πλέον αναμένει από τους δικαστές να αποφασίσουν αν θα δεχθούν να επανεξεταστεί σε βάθος η υπόθεση καθώς θεωρεί δεδομένο ότι θα αποδειχθεί η αθωότητά του αφού προέκυψαν νέα στοιχεία. Εντούτοις, όσες προσπάθειες έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση στο παρελθόν (και δεν ήταν λίγες), συνάντησαν την άρνηση της Δικαιοσύνης.
Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί πίεση προς τον Κυβερνήτη της Τζόρτζια προκειμένου να μην εκτελεστεί η θανατική ποινή. Όποιος ενδιαφέρεται ας επισκεφτεί τη διεύθυνση
http://www.protectthehuman.com/actions/demand-clemency-for-troy-davis

(Tο βίντεο προέρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, σ' αυτό το εξαιρετικό blog. Συγχαρητήρια.