Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Βραβεύτηκε ο Δαλάι Λάμα, θίχτηκε η Κίνα...

Εξοργίστηκε το καθεστώς του Πεκίνου επειδή ο πνευματικός ηγέτης του -υπό κινέζικη κατοχή- Θιβέτ, Δαλάι Λάμα βραβεύτηκε στην Ιταλία και έγινε επίτιμος πολίτης Ρώμης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Tζιανγκ Γιου, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας (που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… φροντίζει για την ειρήνη στον κόσμο), τα
αισθήματα των Κινέζων πολιτών… πληγώθηκαν από την ενέργεια αυτή, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Πεκίνο ακύρωσε συμφωνία με την ΕΕ λόγω της οργής του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έκανε το λάθος να συναντηθεί με τον βραβευμένο (το 1989) με Νόμπελ Ειρήνης, Δαλάι Λάμα.
Η Κίνα εισέβαλε στο Θιβέτ το 1949, αμέσως μετά την επικράτηση του Μάο, καθώς θεωρεί πως αποτελεί κομμάτι της
χώρας. Η χρήση υπέρμετρης βίας, η συστηματική παραβίαση των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών, η προσπάθεια για πληθυσιαμή και πολιτιστική αφομοίωση της περιοχής στην υπόλοιπη χώρα, η προώθηση Κινέζων εποίκων για να ξεπεράσουν σε αριθμό τους Θιβετιανούς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κατοχής, ενώ η εξέγερση (με τη βοήθεια και της CIA) στη Λάσα το 1959, καταπνίγηκε στο αίμα.
Ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία, η οποία αποτελεί έκτοτε τη βάση της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης.
Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ δεν ζητάει ανεξαρτησία αλλά αυτονομία, επιδιώκει τη συνεννόηση με τους Κινέζους, ενώ δεν έχει σταματήσει ποτέ να διδάσκει τη μη βία…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο και συμφωνώ απόλυτα με τον τρόπο προσέγγισης.

Περιμένω αντίστοιχο σχόλιο για το θέμα που καίει εδώ και 35 χρόνια όλο τον ελληνισμό. Την εισβολή των Τουρκαλάδων στην Κύπρο μας.

Ανώνυμος είπε...

Το θα γίνει, θα γράψετε και για κανένα θέμα που μας καίει; Για την Κύπρο, για τη Μακεδονία; Ή περιμένουμε τσάμπα;