Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το τελευταίο αντίο στον Τρόι Ντέιβις...


Περίπου χίλιοι άνθρωποι αποχαιρέτισαν πριν από λίγες ώρες τον Τρόι Ντέιβις στην εκκλησία των Βαπτιστών στη Σαβάνα της Τζόρτζια όπου έγινε η κηδεία του.
Πολλοί υποστηρικτές του 42χρονου άνδρα, ο οποίος εκτελέστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου για τη δολοφονία του αστυνομικού ΜακΦέιλ, παρά τις σοβαρότατες αμφιβολίες για την ενοχή του, παραβρέθηκαν στην τελετή προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο αλλά και να στηρίξουν την οικογένειά του.
Ο ιερέας Ράφαελ Γουόρνοκ, που γνώριζε πολύ καλά τον Ντέιβις, καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους όταν ανέφερε στην ομιλία του: «Κάποιοι νομίζουν ότι τώρα που ο Τρόι έφυγε, το κίνημά μας κατά της θανατικής ποινής θα σταματήσει και πως οι φωνές μας θα σωπάσουν. Αλλά έχω νέα για αυτούς σήμερα. Μόλις τώρα αρχίσαμε!».
«Τα τελευταία λόγια που μας είπε ο Τρόι ήταν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε το όνομά του. Αλλά το πιο σημαντικό, όπως είπε, είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της θανατικής ποινής ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά το ίδιο σε άλλον άνθρωπο», σημείωσε από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Τζέλους, πρόεδρος της οργάνωσης NAACP, που προωθεί τα δικαιώματα των μαύρων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του τοπικού τμήματος της οργάνωσης, Έντουαρντ Ντι Μπόους, ανέφερε: «Αφού θρηνήσουμε πρέπει να αναλάβουμε δράση. Να πολεμήσουμε για κάθε κρατούμενο που περιμένει την εκτέλεσή του στις ΗΠΑ».
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους φορούσαν τα γνωστά μπλε μπλουζάκια της «εκστρατείας» για τη σωτηρία του Ντέιβις με το σύνθημα «I am Troy Davis», το οποίο ακούστηκε ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της τρίωρης συγκινητικής τελετής αλλά και στο τέλος όταν οι οικείοι του αποχωρούσαν και περνούσαν μπροστά από το πλήθος.
Στην τελετή ακούστηκαν θρησκευτικά τραγούδια, αποσπάσματα από τη Βίβλο, προσευχές αλλά και πολλά... γέλια! Τα προκάλεσε ο πολιτικός ακτιβιστής και κωμικός Ντικ Γκρέγκορι, ο οποίος με την ομιλία του ξεσήκωσε τον κόσμο, χρησιμοποιώντας και πολλά αστεία, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη κατάργησης της θανατικής ποινής.
Άπαντες τίμησαν τη μνήμη του Ντέιβις και παράλληλα έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ώστε να σταματήσουν οι εκτελέσεις. Άλλωστε, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, ο Ντέηβις υπήρξε σύμβολο κατά θανατικής ποινής.
Στο φέρετρό του τοποθετήθηκαν μπλε και άσπρα τριαντάφυλλα, στα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας ράγκμπι, των Ντάλας Καουμπόις.
Η τελετή ήταν ανοιχτή στο κοινό όμως στον ενταφιασμό παρέστησαν μόνο τα μέλη της οικογενείας του.

(Στην αρχή της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε μικρό απόσπασμα προς το τέλος της τελετής, από το πρώτο χρονικά βίντεο που «ανέβηκε» στο youtube. Κάτω, ο εξαιρετικά ενδιαφέρων λόγος του Γκρέγκορι, Αν έχετε λίγο χρόνο και τα αγγλικά σας είναι σχετικά καλά, αξίζει να τον ακούσετε. Από το δίκτυο NBC).

2 σχόλια:

dont remain silent είπε...

Θεέ μου, πού ζούμε;.. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει μία ανθρώπινη ζωή, όσο μεγάλο κι αν είναι το αδίκημα που έχει διαπράξει.. Η θανατική ποινή φέρνει στο νου, Μεσαιωνικές, σκοτεινές περιόδους της ιστορίας. Εύχομαι να καταργηθεί.

Πιγκουίνος είπε...

Μακάρι να καταργηθεί αλλά δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο.
Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, που εκτελούν κόσμο, δυστυχώς πολλές χώρες ακολουθούν την ίδια βάρβαρη τακτική...