Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη θανατική ποινή αύριο

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, η Διεθνής Αμνηστία προγραμμάτισε μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, μας προσκαλεί στην προβολή του γαλλικού ντοκιμαντέρ «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη», που έχει αποσπάσει το βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Πίσω στο 1999, ο Σον Σέλερς -καταδικασμένος σε θάνατο από τα 16 του για το θάνατο τριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων της μητέρας και του πατριού του- εκτελέστηκε στην Οκλαχόμα, σε ηλικία 29 ετών. Ο σκηνοθέτης Νταβίντ Αντρέ (στη φωτογραφία) κατέγραψε τις τελευταίες του μέρες στην πτέρυγα των θανατοποινιτών και συνάντησε στην ακροαματική διαδικασία για επιείκεια τις οικογένειες των θυμάτων που ζητούσαν δικαιοσύνη.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην Οκλαχόμα αναζητώντας τους πρωταγωνιστές. Το ερώτημά του είναι: μπορεί η θανατική ποινή να επουλώσει τις πληγές ή λειτουργεί ως δηλητήριο; Ο εισαγγελέας παραδέχεται την αποτυχία του· οι εκτελεστές κατατρύχονται από τις αναμνήσεις· οι οικογένειες των θυμάτων διχάζονται ανάμεσα στη ντροπή, στο μίσος και στην ανυποχώρητη θλίψη.
Μετά την προβολή θα ακολυθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, την Ντορέττα Αστέρη, πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Νίκο Γερακάρη, που υπήρξε ο μοναδικός δημοσιογράφος, ο οποίος παρακολούθησε την τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα το 1972 και τον Κωστή Παπαϊωάννου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Τα παραπάνω θα λάβουν χώρα στις 8 στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31) και φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: