Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δάκρυα για τον Τρόι Ντέιβις...


Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δικηγόρων του και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έδωσαν τη μάχη τους μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, η Πολιτεία της Τζόρτζια ολοκλήρωσε το έγκλημά της και εκτέλεσε πριν από λίγο τον Τρόι Ντέιβις.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν σκότωσε εκείνος τον αστυνομικό ΜακΦέιλ το 1989, οι ΗΠΑ οδήγησαν στο θάνατο έναν ακόμη άνθρωπο. Μάλιστα, απάντησαν αρνητικά στο τελευταίο αίτημά του να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους, που όπως υποστήριζε, θα αποδείκνυε την αθωότητά του...
Αν και επτά από τους εννέα μάρτυρες κατηγορίας άλλαξαν την κατάθεσή τους, αν και δεν βρέθηκε ποτέ το όπλο του εγκλήματος, αν και δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία που να τον συνδέουν με το φονικό (π.χ. το DNA), η... Δικαιοσύνη των ΗΠΑ δεν πτοήθηκε. Ακόμη και ο -υποτίθεται- προοδευτικός και δημοκρατικός Πρόεδρος Ομπάμα, αρνήθηκε να παρέμβει στην υπόθεση...
Στις 2 τα ξημερώματα, την ώρα δηλαδή που είχε προγραμματιστεί να γίνει η ένεση με το δηλητήριο στον 42χρονο άνδρα, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή για 20 χρόνια, η εκτέλεση ανεστάλη προσωρινά προκειμένου να λάβει την οριστική του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όπου κατέφυγαν οι δικηγόροι του στην ύστατη προσπάθειά τους να τον σώσουν. Το γεγονός αυτό έκανε τους πάντες να ελπίζουν ότι ο Ντέιβις θα απέφευγε για τέταρτη φορά (!) το θάνατο.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση και στις 6 το πρωί, έπειτα από τέσσερις ώρες αφάνταστης αγωνίας, ο θανατοποινίτης εκτελέστηκε. Οκτώ λεπτά μετά την έναρξης της κτηνώδους διαδικασίας, ήταν νεκρός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν νηφάλιος και επέμεινε στην αθωότητά του ως το τέλος. Κοίταξε στα μάτια τα τρία της οικογένειας ΜακΦέιλ, που παρακολοθούσαν την εκτέλεση και είπε: «Λυπάμαι για την απώλειά σας. Δεν είμαι, όμως, εγώ υπεύθυνος για ό,τι έγινε εκείνη τη νύχτα. Δεν είχα όπλο. Αυτό που σας ζητώ, είναι να ψάξετε την υπόθεση πιο βαθιά για να βρείτε την αλήθεια».
Στη συνέχεια στράφηκε στη δική του οικογένεια και στους υποστηρικτές του λέγοντας να διατηρήσουν την πίστη τους και να συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ λίγο πριν γίνει η ένεση είπε στους εκτελεστές του: «Ο Θεός να λυπηθεί τις ψυχές σας».
Η ανακοίνωση του θανάτου του προκάλεσε «ανακούφιση» στη Αναλίς ΜακΦέιλ, μητέρα του δολοφονημένου αστυνομικού αλλά και πικρία και οργή στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή. Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα υπό το βλέμμα των εκατοντάδων αστυνομικών που είχαν γεμίσει το χώρο.
Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες.
Θα ευχόμουν να ήταν ο τελυταίος αλλά δεν πρόκειται να είναι...
Ώρα 19.00: Το ρεπορτάζ του ΜΕGA για την εκτέλεση

7 σχόλια:

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Όχι που νομίζαμε ότι ο Ομπάμα θα άλλαζε τα πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

Kρίμα! Συμφωνώ με τον παραπάνω φίλο Νίκο!


ΚΑΜΕΝ

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η αδικία δεν πρέπει να περάσει έτσι. Ο Τρόι μπορεί να «έφυγε» όμως η πράξη των άκαρδων που δίνουν τις εντολές θανάτου λες και είναι τροχονόμοι και κατευθύνουν την κυκλοφορία πρέπει να πάρει τις διαστάσεις που πρέπει. Δεν θα φέρουν τον Τρόι πίσω αλλά ίσως αποτρέψουν κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Αυτοί οι ίδιοι έχουν κάνει έγκλημα και όχι ο Τρόι… Έχω πικραθεί πολύ από αυτή την ιστορία, δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν αισθήματα πλέον. Και το χειρότερο;;;;; Ο Τρόι ήταν ΑΘΩΟΣ…! Στοιχεία βγήκαν στο φως που αμφισβητούσαν την ενοχή του. Όμως επέμειναν να του αφαιρέσουν τη ζωή με το έτσι θέλω.

Πιγκουίνος είπε...

Απόλυτα σωστή η τοποθέτησή σου thea 7. Το ζητούμενο είναι κάποτε να σταματήσει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή.
Πολλοί έχουμε στενοχωρηθεί με αυτό που συνέβη...

Ανώνυμος είπε...

μου το ειπε η Μαρια.....και δεν το πιστευα!!!!δικαιοσυνη σου λενε μετα....
misirlou

Πιγκουίνος είπε...

Και όμως, misirlou, κάποιοι έτσι την εννοούν τη Δικαιοσύνη...