Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

O απόλυτος ορισμός του Έλληνα

Το άκουσα στο ραδιόφωνο (στο «Ίδρυμα» του ΣΚΑΪ), το έψαξα στο ίντερνετ και το μοιράζομαι με τους λίγους αλλά εκλεκτούς αναγνώστες του Πιγκουίνου.
Πρόκειται για τον πληρέστερο ορισμό που έχει αποδοθεί ποτέ σε εμάς, τους Έλληνες. Τον έγραψε πριν από περίπου πέντε δεκαετίες ο δικαστικός Ν. Κέλλυ σε διαγωνισμό εφημερίδας της Ουάσινγκτον, ο οποίος είχε ως θέμα τον χαρακτηρισμό λαών.
Ιδού τι έγραψε ο Αμερικανός, που μας ήξερε πολύ καλά:
«Μπροστά στο Δικαστήριο της αδέκαστης Ιστορίας, ο Έλληνας αποδείχτηκε ανέκαθεν κατώτερος από τις περιστάσεις, παρότι από άποψη διανοητική κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και οιηματίας, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά και γεμάτος από προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.
Έχτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των ερίδων. Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει. Θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει. Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον κυνηγήσει.
Γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει. Έφερε το ’21 για να το διακυβεύσει. Δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να την κηδέψει.
Τη μια στιγμή κόβεται για την αλήθεια και την άλλη μισεί εκείνον που αρνείται να υπηρετήσει το ψεύδος. Παράδοξο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, ημίκαλο, ημίκακο, με αβέβαιες διαθέσεις, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας.
Οικτίρατέ τον, θαυμάστε τον, αν θέλετε. Ταξινομείστε τον, αν μπορείτε...».
Ο Κέλλυ κέρδισε, φυσικά, τον διαγωνισμό...

8 σχόλια:

VAD είπε...

Αριστη ψυχογράφηση,δεν ξερω,μηπως τον ειπαμε κι αυτον ανθέλληνα;:))

Πιγκουίνος είπε...

Σίγουρα πολλοί τον θεωρούν...

χειροτεχνηματα λενα είπε...

''Παράδοξο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, ημίκαλο, ημίκακο, με αβέβαιες διαθέσεις, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας.''
ποσο δικιο ειχε και η ιστορια συνεχιζεται .....!!!!

KANTHAR0S είπε...

Ξεκινώ με μια παρατήρηση: το Βυζάντιο δεν το έχτισαν Έλληνες. Κλείνω με την προσυπογραφή μου και τα σέβη μου.

Φθινοπωρινός αγροφύλαξ είπε...

Για τους Ελληνοαμερικανούς, τύπου ΓΠΑ, δεν είπε κάτι ο δικαστής;

Πιγκουίνος είπε...

Kantharos, σωστή παρατήρηση αλλά ξέρεις τι εννοεί ο ποιητής (δηλ. ο δικαστής). Άλλωστε, έχουμε συνδεθεί ως Έλληνες με το Βυζάντιο.
Αγροφύλακα, welcome back!!!

Ανώνυμος είπε...

Mε τέτοιες αναρτήσεις έχει άδικο ο ΓΑΠ να μας ταράζει στα χαράτσια;

ΥΣΤ: Προσωπικά διαφωνώ με αυτό το ψυχογράφημα για τον Ελληνα.Ο Ελληνας έχει άλλα κουσούρια χειρότερα από αυτά που αναφέρει ο κύριος. Μην ξεχνάς ότι όλοι οι λαοί έχουν μελανά στοιχεία απλά, φέρονται εξυπνότερα από εμάς γιατί ξέρουν και τα κρύβουν. Εμείς τα φωνάζουμε και επιπλέον ψηφίζουμε ψεύτες ανίκανους πολιτικούς που δεν αγάπησαν αυτό τον τόπο! Φιλιά ΚΑΜΕΝ

Πιγκουίνος είπε...

Καλή μου ΚΑΜΕΝ, αρχικά χαίρομαι που ξαναπέρασες από τα μέρη μου.
Από εκεί και πέρα, στα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις, διαφωνώ. Σίγουρα, η κυβέρνηση δεν επιβάλει μέτρα επειδή εγώ ανεβάζω αναρτήσεις σαν κι αυτές. Αλλά εσύ κάνεις ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως έχουμε χειρότερα κουσούρια. Άρα, με βάση τη λογική σου, δεν θα έχει άδικο ο Παπανδρέου -μετά από σχόλια σαν και το δικό σου- να επιβάλει ακόμη πιο μεγάλα χαράτσια. Σωστά;
Επίσης, εγώ λόγω αφελείας κυρίως, δεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί είναι προδότες, δεν αγαπούν την Ελλάδα κλπ. Αυτό είναι το εύκολο. Να κατηγορούμε τους άλλους (που έχουν φυσικά μεγάλη ευθύνη) και να περνιόμαστε για αθώες περιστερές που μας προδώσανε όλοι οι υπόλοιποι.
ΥΓ. Εύκολο είναι επίσης να βρίζουμε τους δημοσιογράφους που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μας προκαλώντας σχόλια του τύπου «αυτόν θα τον κρεμάσουμε» κλπ. Καταλαβαίνεις τι λέω, ε;
Φιλιά και σε σένα.