Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελεγεία της μπούρδας!

Ο Πιγκουίνος έχει την τιμή να δημοσιεύσει σήμερα κείμενο του δημοσιογράφου Διον. Βραϊμάκη, ο οποίος καταθέτει την άποψή του για την πολιτική επικαιρότητα:
Στο «Τσίρκο η Ελλάς» οι ταχυδακτυλουργοί γίνονται όλο και πιο επιδέξιοι, γρήγοροι, αφοπλιστικοί. Παράγουν μέτρα και μηχανεύονται φορομπηχτικούς τρόπους που τους βγάζουν (με καταπληκτική ευχέρεια) από το καπέλο, από το μανίκι, από τις ζώνες, από τον φάρυγγά τους – από όπου, τέλος πάντων, μπορούν να κρύβουν την επόμενη επιθετική σκέψη τους.
Όποτε ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται μπροστά σε μικρόφωνο, μας κόβεται η ανάσα, κλείνουμε τα μάτια και περιμένουμε τη σφαίρα ενός νέου μέτρου. Σαν στημένοι μπροστά σε απόσπασμα, την ώρα που τα μεγάφωνα ουρλιάζουν κινδυνολογίες.
Κινδυνολογίες για ερέβη, για καταστροφές που θα ισοδυναμούν με ήττα σε πόλεμο, για επιστροφή σε εφιαλτικούς Μεσαίωνες που περιγράφει η ασυναγώνιστη ευφράδειά τους.
Το ξέρουμε. Θα πουν – κι εμάς – λαϊκιστές. Γιατί τολμάμε να αρθρώσουμε μια διαμαρτυρία. Να προβλέψουμε ότι η βροχή των μέτρων, που τη διαδέχτηκε καταιγίδα νέων μέτρων, και την ακολούθησε θύελλα φόρων θα καταλήξει σε τυφώνα που θα σαρώσει ό,τι απέμεινε στα χαλάσματα της τσέπης μας, της δουλειάς μας, της ζωής μας, της ψυχής μας.
Όλες αυτές τις κλαγγές των φοροεισπραχτικών όπλων και το ποδοβολητό των επιδρομών τους, το ονομάζουν «σωτηρία», «διάσωση», «μεγάλη αλλαγή». Γιατί τα χάνουμε όλα και μαζί χάνουμε το νόημα των λέξεων.
Έτσι το «λεφτά υπάρχουν», μεταλλάσσεται σε «δώσε και σώσε». Το «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα», γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Το «δεν πάμε ΔΝΤ», μεταβάλλεται σε διάγγελμα από το Καστελόριζο. Το «βάζουμε κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις τους», εξελίσσεται σε άτακτη υποχώρηση προς έναν ορίζοντα που συνεχώς ξεμακραίνει – και δεν κρύβει κανένα καταφύγιο. Το «τώρα έχουμε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι» μεταφράζεται στο «η κάνη στο στόμα μας, η σκανδάλη στο δάχτυλο». Και η ευημερία που ευαγγελίζονται, ερμηνεύεται ως στόχος «για έναν εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια».

Κορυφαίοι στην αλλαγή νοημάτων, κατευθύνσεων και ροών, υπέρτατοι ταχυδακτυλουργοί, μετατρέπουν με μια ασύλληπτη νοηματικά κίνηση τις αποδείξεις αγορών από φορολογική ελάφρυνση σε φορολογική επιβάρυνση. Μοναδικοί στις πιρουέτες, στις κωλοτούμπες και στις εκτελέσεις πέναλτι: σπάσιμο της μέσης, αριστερά ο τερματοφύλακας, δεξιά η μπάλα – γκολ!
Μας βάζουν συνέχεια γκολ!
Και μας ρίχνουν αδιάλειπτα στα δίχτυα μαζί με μια ακράτεια λόγων. Και με ένα ρεσιτάλ αερολογίας που θα μας κατέπλησσε αν δεν μας είχαν καταπλήξει προηγουμένως τόσα άλλα. «Δεν έχω να πληρώσω για τα σπίτια μου» είναι η τελευταία τους πομφόλυγα από το στόμα ενός εκ των κορυφαίων τους Ασύλληπτη; Ναι! Αδιανόητη; Φυσικά! Απίστευτη; Κάποτε θα ήταν, τώρα όχι.

Μιλάμε, κυριολεκτικά, για την ελεγεία της μπούρδας!

8 σχόλια:

Πιγκουίνος είπε...

Δύσκολα θα βρείτε Έλληνα να διαφωνήσει στα όσα καταλογίζετε στην κυβέρνηση (το ίδιο δύσκολα θα βρείτε, πάντως, και κάποιον να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τα χάλια στα οποία βρισκόμαστε αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης). Άλλωστε και τα μέλη της αναγνωρίζουν τα πολλά λάθη, τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις της. Και φυσικά ουδείς αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές με τα άδικα και σκληρά μέτρα που επιβάλλονται.
Έχω, όμως τρεις, μάλλον... ενοχλητικές, παρατηρήσεις - ερωτήσεις:
1. Το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας, θεωρείτε πως δεν υφίσταται και είναι απλώς κινδυνολογία; Αν πραγματικά υπάρχει τέτοιος φόβος, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον αποφύγουμε;
2. Με τα φοροεισπρακτικά μέτρα κανένας δεν συμφωνεί. Ακόμη και ο εκ των κορυφαίων της κυβέρνησης που αναφέρετε στο κείμενό σας, εξέφρασε χθες τη διαφωνία του. Όμως, άλλα μέτρα, όπως π.χ. η μείωση του δημόσιου τομέα ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θεωρείτε πως είναι σωστά ή όχι;
3. Υπάρχει κάποιος που να έχει προτείνει εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης και να σας έχει πείσει; Προφανώς δεν αναφέρομαι στους αγωνιστές που φωνάζουν «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε». Υπάρχει κανένας που εμπιστεύεστε ότι έχει τη σωστή συνταγή ώστε να τον φέρουμε να μας λυτρώσει;

coolplatanos είπε...

Περιμένοντας την απάντηση από το συγγραφέα του άρθρου καταθέτω και τη δική μου άποψη πρώτα στο 3ο σου ερώτημα: Προσωπικά με είχε πείσει η πρόταση του οικονομολόγου Γ. Βαρουφάκη (μπορείς να αναζητήσεις και να διαβάσεις τα άρθρα του στο protagon.gr) που αγνοήθηκε. Τώρα πια είναι αργά και για όσα πρότεινε εκείνος.
Αλλά Πιγκουίνε καμία λύση δεν είναι λύτρωση και δεν υπάρχουν συνταγές. Ολες μα όλες έχουν δυσκολίες. Ομως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μία λύση που σου επιβάλουν με μία λύση που επιλέγεις και η διαφορά βρίσκεται στο να είναι έγκαιρη και να περιέχει αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Δυστυχώς η κυβέρνηση και πολύτιμο χρόνο έχασε και αξιοπρεπής δεν υπήρξε και αναξιόπιστη είναι για μένα.
Οσο για τη μείωση του δημόσιου τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εξαρτάται πώς το κάνεις, γιατί το κάνεις και με ποιο στόχο. Η κυβέρνηση για το μόνο που με έχει πείσει είναι ότι δεν κάνει τίποτα σε κανένα τομέα γιατί απλά δεν έχει ούτε στόχο, ούτε σχέδιο και απλά σπαταλά διαρκώς πολύτιμο χρόνο με ανούσιες κόντρες.

Πιγκουίνος είπε...

Σου απαντώ... τρέχοντας.
Συμφωνώ στα περισσότερα που αναφέρεις. Καμία λύση, όντως, δεν είναι εύκολη, πράγματι η κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο και πάρα πολλές φορές κινήθηκε χωρίς σχέδιο. Σαν... ζαλισμένη.
Ωστόσο, περιθώρια ελιγμών στην ουσία δεν υπήρχαν γιατί στο σημείο που βρεθήκαμε πριν από δύο χρόνια, η επιλογή ήταν χρεωκοπία ή μνημόνιο (και το τελευταίο κατά παράβαση των αρχών της ΕΕ που δεν προέβλεπαν σωτηρία και μηχανισμούς στήριξης). Τόσο απλά. Και από τη στιγμή που δεν υπήρχε περίπτωση να σωθούμε αλλιώς, πήγαμε στο δεύτερο και με αυτό πορευόμαστε.
Περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν ούτε τώρα αφού ζούμε με τα λεφτά των δανειστών μας.
Τέλος, το γιατί πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και να αξοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και ποιο στόχο θα εξυπηρετήσει μία τέτοια κίνηση, νομίζω ότι δεν πρέπει καν να το συζητάμε. Είναι προφανές ότι πρέπει να συμβεί. Αλλά και τα δύο θα γίνουν με σκληρές θυσίες και με αδικίες. Δεν γίνεται αλλιώς εδώ που φτάσαμε. Δυστυχώς.

BlogS of Hariyanto είπε...

great blog :) greetings from Makassar-Indonesia

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Με άλλα λόγια Πιγκουίνε, μπράβο στο ΠΑΣΟΚ!

Πιγκουίνος είπε...

Coolplatanos, μόλις είδα τον Βαρουφάκη στην εκπομπή του Τσίμα στο MEGA.
Θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση που αποθεώνεις δεν είναι αυτή που είπε και τώρα, δηλαδή ότι έπρεπε να είχαμε ανακοινώσει στάση πληρωμών για να πιέσουμε - εκβιάσουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μας κάνουν τα χατήρια.

coolplatanos είπε...

Από μία τηλεοπτική εκπομπή δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για τις θέσεις του. Ολη η αρθρογραφία του εδώ http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.authors&id=58
Επίσης δεν τον αποθεώνω. Τη θεωρούσα μία λογική πρόταση εντός ΕΕ και συστήματος.
Κορυφαία η προσωπική επιστολή προς τον ΓΑΠ http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7247 όπου έχει παραπομπές και στο τι του είχε προτείνει.

Πιγκουίνος είπε...

Δεν διαφωνώ, πράγματι δεν γνωρίζω τις θέσεις του. Αλλά αυτά που άκουσα να λέει, με τρόμαξαν!
Το «αποθεώνεις» δεν έχει κυριαλοκτική σημασία, προφανώς.