Κυριακή 3 Μαΐου 2009

H Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε... χωματερή!

«Κόκκινο» έχει... χτυπήσει η ρύπανση της Μεσογείου, όπως προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία εντόπισε στα ευρωπαϊκά παράλια ακόμη και ιούς πολιομυελίτιδας καθώς και ηπατίτιδας Α'!
Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ρυπαρές θάλασσες και είναι χαρακτηριστικό από το 1997 ως το 2007 δέχθηκε 321.000 τόνους πετρελαιοειδών. Οι κλιματικές αλλαγές, η ξηρασία, τα απορρίματα από τα πλοία αλλά και από τον πληθυσμό, έχουν ως συνέπεια τα νερά να είναι ακόμη και βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Οι κίνδυνοι προέρχονται από την επαφή με το νερό καθώς και με τους βλαβερούς οργανισμούς, όπως συστατικά πετρελαίου, χημικές ενώσεις, φυτοφάρμακα. Μέχρι και η κατανάλωση θαλασσινών που έχουν έρθει σε επαφή με βλαβερούς παράγοντες, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
Η ρύπανση πήρε τεράστιες διαστάσεις καθώς μέρος των πετρελοειδών που χύνονται στη θάλασσα μετατρέπονται σε πίσσα ρυπαίνοντας τις ακτές. Στη χώρα μας -και όχι μόνο- εντοπίστηκε εκτεταμένη ρύπανση σε θάλασσες και ακτές από μικροσκοπικές ίνες πλαστικών.
Έρευνα που έγινε από το «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας, απέδειξε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις πλαστικές σακούλες και στα μπουκάλια αλλά και στις μικροσκοπικές ίνες πλαστικών που μεταφέρουν τα θαλάσσια ρεύματα. Τα πλαστικά απορρίμματα δεν βιοδιασπώνται, αντίθετα με τη θερμότητα του ήλιου αποσυνθέτονται σε μικρότερα κομμάτια. Οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικών επιβαρύνουν τα ψάρια αφού μοιάζουν με πλαγκτόν και μπερδεύονται και τα τρώνε, καθώς και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς, με συνέπεια να μεταφέρονται στον άνθρωπο και στα ζώα που τρέφονται με αυτά.

1 σχόλιο:

Γιώτα είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! τώρα που ήρθε το καλοκαίρι και θα πάτε στις παραλίες
Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές!(και πουθενά αλλού δηλαδή!)