Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Πώς μία... πρόποση δύο φοιτητών στην Πορτογαλία του Σαλαζάρ «γέννησε» το κίνημα της Διεθνούς Αμνηστίας!

Τη Διεθνή Αμνηστία την ξέρετε. Είναι μία από τις πλέον γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η οποία αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Λίγοι όμως γνωρίζουν την αφορμή που οδήγησε στην ίδρυσή της τον Ιούλιο 1961 από έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον Βρετανό δικηγόρο Πίτερ Μπένενσον.
Ήταν 19 Νοεμβρίου 1960 όταν ο Μπένενσον διάβασε στην εφημερίδα «Daily Telegraph» μία ιστορία που τον εξόργισε. Στην Πορτογαλία του δικτάτορα Σαλαζάρ, δύο φοιτητές από την Κοΐμπρα έτρωγαν σε εστιατόριο στη Λισαβόνα και κάποια στιγμή ύψωσαν τα ποτήρια τους κάνοντας πρόποση στην ελευθερία. Τους άκουσαν, όμως, τους συνέλαβαν και τους καταδίκασαν σε επταετή φυλάκιση. Για μία πρόποση!
Ο Μπένενσον αγανάκτησε, αρχικά σκέφτηκε να πάει στην πορτογαλική πρεσβεία στο Λονδίνο αλλά σκέφτηκε ότι δεν θα έβγαινε κάτι. Έκανε, τελικά, κάτι πολύ καλύτερο.
Έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 28 Μαΐου 1961 στην εφημερίδα «Observer» με τίτλο «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι» και ζητούσε από τους αναγνώστες να στείλουν γράμματα υποστήριξης προς τους δύο φοιτητές αλλά και προς τις πορτογαλικές αρχές ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Το άρθρο έκανε μεγάλη εντύπωση, αναδημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες ανά τον κόσμο και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια. Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί του και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους μαζί με την επιθυμία τους να βοηθήσουν.
Με βάση την απλή του ιδέα, γρήγορα στήθηκε ένα δίκτυο αποτελούμενο από ανθρώπους που έγραφαν γράμματα, για να... βομβαρδίσει τις κυβερνήσεις με εκκλήσεις υπέρ κρατουμένων που φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, κατά παράβαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Συστήθηκαν οι πρώτες ομάδες στη Μ. Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ η πρώτη «διεθνής» συνάντηση -μόλις έξι ανθρώπων- για το συντονισμό ανάλογων «εκστρατειών» έγινε τον Ιούλιο του 1961 στο Λουξεμβούργο. Η Διεθνής Αμνηστία είχε γεννηθεί!
Έκτοτε οι ταχυδρομικοί σάκοι των ηγετών των κρατών του κόσμου άλλαξαν για πάντα. Εκατομμύρια επιστολές-εκκλήσεις έχουν σταλεί από τότε επιτυγχάνοντας την απελευθέρωση περισσότερων από 75.000 κρατουμένων συνείδησης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο αριθμώντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες.

Σήμα της οργάνωσης έγινε ένα κερί κλεισμένο σε αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Ο Μπένενσον , που «έφυγε» τον Φεβρουάριο του 2005, εξήγησε τι συμβολίζει: «Το κερί δεν καίει για μας, αλλά για όλους εκείνους που δεν καταφέραμε να σώσουμε από τη φυλακή, που τους εκτέλεσαν στον δρόμο προς τη φυλακή, που τους βασάνισαν, που τους απήγαγαν, που 'εξαφανίστηκαν'. Αυτό σημαίνει το κερί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: