Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα έχει ως συνέπεια το θάνατο 700.000 παιδιών κάθε χρόνο στην Αφρική!

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα έχει ως συνέπεια το θάνατο 700.000 παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι αρμόδιος για την Αφρική, Σανταγιανάν Ντεβαρατζάν, σημειώνοντας ότι η «υπερθνησιμότητα» θα μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ήπειρο.
«Η ύφεση θα οδηγήσει στο θάνατο 700.000 παιδιών στην Αφρική ετησίως στη διάρκεια του πρώτου έτους τους», σημειώνει ο Ντεβαρατζάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα αίτια αυτής της «υπερθνησιμότητας» «μπορούν να αποδοθούν στην κρίση», η οποία θα μεταφραστεί σε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Αφρική (2% το 2009, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι 5,2% το 2008). «Στην Ευρώπη (...) όταν έρθει η ανάκαμψη, όλα θα επανέλθουν στην τάξη. (Όμως) στην Αφρική, ακόμη και η μικρή μείωση της ανάπτυξης σε 2% από 3% έχει σοβαρές συνέπειες», σημειώνει ο οικονομολόγος, επικαλούμενος κυρίως την υποβαθμισμένη διατροφή, την πιο σπάνια πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την πολύ μικρότερη παρουσία υπηρεσιών υγείας.
«Η ανάπτυξη στην Αφρική της τάξης του 5% επέτρεψε να μειωθεί η φτώχεια κατά 8 μονάδες», μεταξύ του 1995 και του 2005, με αντίτιμο τις «ορισμένες φορές επίπονες» μεταρρυθμίσεις που άρχισαν τη δεκαετία του 1990, σχολιάζει. «Η σημερινή όμως ύφεση μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες και να ζημιώσει την απαρχή της λαϊκής υποστήριξης στις μεταρρυθμίσεις αυτές, αποπροσανατολίζοντας παράλληλα τους ηγέτες της ηπείρου», προσθέτει.
(Πηγή ΑΠΕ)

1 σχόλιο:

VAD είπε...

Τάχανε χυμα στην ΑΦΡΙΚΗ,τους ήρθαν και τσουβαλάτα,μιλάμε για άθλια κατάσταση σε όλη την ήπειρο απ'το Βορρά στο Νότο κι απ'Ανατολή σε Δύση...