Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Εξέγερση των ιθαγενών στο Περού για να σώσουν περιοχές του Αμαζονίου από τις πετρελαϊκές εταιρίες

Σε κατάσταση «εξέγερσης» κατά της κυβέρνησης του Περού βρίσκονται οι ιθαγενείς, καθώς είναι αποφασισμένοι να δώσουν αγώνα κατά της απόφασής της να επιτρέψει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίες να εκμεταλλευτούν περιοχές από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου (όπως η λεκάνη του ποταμού Μαρανόν) για την εξόρυξη πετρελαίου αλλά και αερίου.
Ο επικεφαλής 65 ιθαγενικών οργανώσεων, Αλμπέρτο Πισάνγκο (στη φωτογραφία), τόνισε ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Άλαν Γκαρσία στις περιοχές των ιθαγενών στον Αμαζόνιο: «Θα αντιμετωπίσουμε ως επίθεση κάθε απόπειρα εισβολής στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση θέλει να πάρει τη γη μας και να τη δώσει στις μεγάλες πολυεθνικές. Υπάρχουν πλούτη όπως πετρέλαιο, ξυλεία, χρυσός, που ξυπνούν τις επιθυμίες των πλουσίων αυτού του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κήρυξε -από την 8η Μαΐου- τις περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για εξήντα ημέρες, επιχειρώντας να καταστείλει τις δυναμικές αντιδράσεις των ιθαγενών που περιλαμβάνουν διαδηλώσεις, αποκλεισμούς αεροδρομίων, γρφυρών κλπ. Παράλληλα, αν και αναγνωρίζει ότι οι ιθαγενείς στο Περού ιστορικά έχουν υποστεί άδικη περιθωριοποίηση, εμμένει στη θέση ότι το Σύνταγμα δίνει στο κράτος την αποκλειστική κυριότητα του ορυκτού πλούτου της χώρας και υποστηρίζει ότι θέλει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι σέβεται το περιβάλλον.
Στο πλευρό των ιθαγενών, τέλος, βρίσκεται η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία συμμετέχουν 155 οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο, καλώντας τη Λίμα να ανακαλέσει τα διατάγματα διότι δεν διαβουλεύθηκε τους ιθαγενείς.

1 σχόλιο:

Καλλιόπη είπε...

πάντα ενδιαφέροντα τα θέματά σου.
Καλό Σαββατοκύριακο!