Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Για τον τελικό των «Μεγάλων Ελλήνων»

Mε τη σειρά του ΣΚΑΪ «Μεγάλοι Έλληνες» έχω ασχοληθεί και παλαιότερα. Χθες έγινε ο τελικός, ο οποίος μου άρεσε παρά το γεγονός ότι –με βάση τους «κανόνες» που έχει θεσπίσει το BBC- δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν κάποια πράγματα που ήταν σίγουρα τραβηγμένα. Το πιο τρανό παράδειγμα ήταν η σύγκριση ανάμεσα σε Πλάτωνα και Αριστοτέλη για το ποιος ήταν περισσότερο ευφυής! Ή το «ζευγάρι» της ευσπλαχνίας ανάμεσα σε Παπανικολάου και… Σωκράτη.
Όπως και να έχει, ο διάλογος μεταξύ των υποστηρικτών των δέκα που είχαν «προκριθεί» στην τελική φάση ήταν ουσιαστικός, με σοβαρά επιχειρήματα και στο τέλος της βραδιάς νομίζω ότι οι περισσότεροι μάθαμε κάποια πράγματα παραπάνω για την ιστορία μας, την οποία δεν γνωρίζουμε! Γενικά, η σειρά μού άρεσε αφού έφερε κάτι διαφορετικό στην ελληνική τηλεόραση.
Ένα σχόλιο για το τελικό αποτέλεσμα, βασισμένο στο σχόλιο που έκανε στη διάρκεια της εκπομπής ο Ντέηβιντ Τσαρλς, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Την Ελλάδα τη θυμάται η Ευρώπη για τρία πράγματα: την επιστήμη, τη δημοκρατία και τη λογική. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κατέστησαν την Ελλάδα για χιλιάδες χρόνια γνωστή στον κόσμο». Και εμείς βγάλαμε πρώτο τον Αλέξανδρο…
Πάλι καλά που κάποιοι τόλμησαν να ψελλίσουν και δύο αρνητικά πράγματα για τον «μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών». Η Σία Κοσιώνη είπε ότι «οι άνθρωποι κρίνονται όταν δοξάζονται και η δόξα τον Αλέξανδρο τον αλλοίωσε», ενώ ο Τάσος Τέλογλου υπογράμμισε ότι «δεν μου είναι καθαρό –παρά τις προσπάθειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος- για ποιο λόγο έγιναν αυτοί οι πόλεμοι…».
Γενικά, τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκάδας δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας κάνουν υπερήφανους όταν οι Περικλής, Πλάτωνας, Καποδίστριας, Βενιζέλος, Αριστοτέλης και Σωκράτης έμειναν πίσω από τον… μεγαλειώδη Καραμανλή. Δικαιώθηκε έτσι πλήρως ο Βασίλης Καρασμάνης, καθηγητής φιλοσοφίας ΕΜΠ, που είπε: «Η ψηφοφορία δεν δείχνει τι είναι αυτοί οι μεγάλοι άνδρες. Αυτοί έχουν περάσει στην Ιστορία. Αυτή η ψηφοφορία δείχνει τι είμαστε εμείς».
ΥΓ. Ο Πιγκουίνος έστειλε το πρώτο του μήνυμα στην ψηφοφορία λίγο πριν από τον αποκλεισμό των επτά, ψηφίζοντας τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: