Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Δανή δημοσιογράφος στο εδώλιο επειδή σκότωσε δώδεκα ψάρια για να αποδείξει την τοξικότητα σαμπουάν

H Λίζμπεθ Κλέστερ, ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης της Δανίας, DR1, κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές ότι παραβίασε το νόμο περί προστασίας των ζώων επειδή σκότωσε δώδεκα ψαράκια σε ενυδρείο.
H δημοσιογράφος της εκπομπής «Kontant» η οποία έχει ως θέμα της την προστασία του καταναλωτή, έδειξε τον Νοέμβριο του 2004 ότι ένα σουηδικό σαμπουάν ήταν τόσο τοξικό που σκότωνε τα ψάρια. «Έριξα ποσότητα από το σαμπουάν, σε μεγάλη διάλυση, στο ενυδρείο και σε τέσσερις ημέρες όλα τα ψάρια πέθαναν, εκτός από ένα», δήλωσε η ίδια.

Όμως ένας τηλεθεατής, κτηνίατρος, έκανε μήνυση στη δημοσιογράφο επειδή παραβίασε το νόμο περί προστασίας των ζώων που απαγορεύει τα πειράματα επάνω τους.
Οι αρχές αποφάσισαν τον περασμένο Οκτώβριο να προχωρήσουν την υπόθεση εκτιμώντας ότι η βάρβαρη μέθοδος που ακολούθησε η Κλέστερ δεν ήταν απαραίτητη για να αποδειχθεί η τοξικότητα του σαμπουάν. «Ο νόμος είναι νόμος και οι δημοσιογράφοι πρέπει να τον εφαρμόζουν. Δεν είχα καμία πρόθεση να τον παραβιάσω», είπε η ίδια και παραδέχθηκε ότι οι αρχισυντάκτες της εκπομπής εξέτασαν προσεκτικά το θέμα προτού δώσουν το «πράσινο φως» για το ρεπορτάζ. Ο στόχος, διευκρίνισε, ήταν να αποδειχτεί πώς οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν συστατικά επιβλαβή για την υγεία που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και άλλες σοβαρές ασθένειες στου καταναλωτές.
Η δίκη θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη και η δημοσιογράφος, αν κριθεί ένοχη, μπορεί να καταδικαστεί να πληρώσει δύο πρόστιμα ύψους 1.340 ευρώ το καθένα.
(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Από εδώ μπορείτε να δείτε την εκπομπή (στα δανικά).

1 σχόλιο:

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Χαχα, φαντάσου τι θα πάθαιναν οι Monty Python αν ίσχυε αυτός ο νόμος το 1970 στην Αγγλία.

Δες εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=dJlBYvkRiHk