Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πέντε κείμενα για σκέψη και προβληματισμό

Κάνοντας... βόλτα στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, παρατηρώ ότι υπάρχουν αρκετοί δημοσιογράφοι και αρθογράφοι, που μας προσφέρουν την ευκαιρία να διαβάσουμε αξιόλογα κείμενα. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη σε μία εποχή που κυριαρχεί πλήρως ο άναρθρος «επαναστατικός» και «αγανακτισμένος» λόγος κατά πάντων.
Αν και τα... επαναστατικά και -ως επί το πλείστον- λαϊκίστικα κείμενα παραμένουν η συντριπτική πλειοψηφία σε ΜΜΕ και μπλογκόσφαιρα, εμφανίζονται, στην αντίπερα όχθη, κάποιοι με ψύχραιμη σκέψη, που «βασανίζουν» το μυαλό τους αναζητώντας τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αλλά και λύσεις στο αδιέξοδο. Κάποιοι που δεν διεκδικούν τη δημόσια αποδοχή με τον εύκολο και φθηνό τρόπο, δηλ. με βρισιές και απειλές κατά των πολιτικών. Αντίθετα, θέτουν το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και μας προσφέρουν τροφή για σκέψη μακριά από φωνές.
Αν λοιπόν έχετε λίγο χρόνο, προτείνω να διαβάσετε τον Κώστα Γιαννακίδη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Τάσο Παππά.
Δεν συμφωνώ απαραίτητα με όλα όσα λένε αλλά καταθέτουν τις απόψεις τους με επιχειρήματα -άρα έχει προηγηθεί σκέψη- για μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση και χωρίς να προσβάλουν, πράγμα σπάνιο στις ημέρες μας. Και μας δίνουν την ευκαιρία να καθίσουμε ψύχραιμα, να ζυγίσουμε τα πράγματα
και να συζητήσουμε. Το χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

2 σχόλια:

Φθινοπωρινός Αγροφύλαξ είπε...

Να προσθέσω και ολίγον Στάθη, ώστε να γίνει αντιπροσωπευτικότερο το δείγμα των δεινών αρθρογράφων:
www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=318935

Πιγκουίνος είπε...

Θετική η παρέμβαση. Όσο πιο πολλά σχόλια διαβάζουμε τόσο το καλύτερο.
Απλώς, απόψεις σαν αυτή του Στάθη, βρίσκει κανείς... εκατομμύρια. Αντίθετα, οι λίγο πιο ψύχραιμοι και ενοχλητικοί, σπανίζουν! Για αυτό, όταν τους βρίσκουμε, τους «διαδίδουμε».