Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

H φυλή Ogoni νίκησε τη Shell και πήρε 15,5 εκ. δολλάρια!

H πολυεθνική εταιρεία Shell συμφώνησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση σε μέλη της φυλής Ogoni, για την υπόθεση συμμετοχής της σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία.
Η υπόθεση ήρθε στο φως από τους συγγενείς εννέα ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και του Ken Saro-Wiwa, οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1995 από το τότε στρατιωτικό καθεστώς της Νιγηρίας. Η ίδια η Shell υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και δηλώνει ότι η καταβολή του ποσού των 15,5 εκατ. δολαρίων αποτελεί μέρος της «διαδικασίας συμφιλίωσης». Η υπόθεση, η οποία άρχισε πριν από 13 χρόνια, επρόκειτο να εκδικαστεί στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο 1789 ο οποίος επιτρέπει σε αμερικανικά δικαστήρια να ερευνούν υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Shell υπήρξε συνεργός σε δολοφονία, βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις που διέπραξε το στρατιωτικό καθεστώς κατά ακτιβιστών στο πλούσιο σε πετρέλαιο Δέλτα του Νίγηρα.
Ο Ken Saro-Wiwa και άλλοι οκτώ ακτιβιστές ήταν μέλη της φυλής Ogoni που διεξήγαγαν καμπάνια για τα δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού και προκειμένου να αναδειχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούσαν οι δραστηριότητες της Shell στην περιοχή. Το 1994 οι ακτιβιστές συνελήφθησαν με την κατηγορία της δολοφονίας τεσσάρων τοπικών αρχηγών και μετά από στρατοδικείο, εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού. Η εκτέλεση του Ken Saro-Wiwa και των άλλων ακτιβιστών προκάλεσε τότε τη διεθνή κατακραυγή.
Ο 40χρονος γιος του Ken Saro-Wiwa, Ken Wiwa δήλωσε πως ο πατέρας του θα χαιρόταν για την έκβαση της υπόθεσης. «Ο συμβιβασμός της Shell αποτελεί μια νίκη για εμάς» δήλωσε στο Associated Press.
Η Judith Chomsky του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, με έδρα τις ΗΠΑ, και μία εκ των συνηγόρων των οικογενειών των θυμάτων, δήλωσε ενθουσιασμένη με την έκβαση της υπόθεσης. «Στέλνει το μήνυμα ότι οι εταιρείες, όπως και τα άτομα, πρέπει να συμμορφώνονται με τις διεθνώς αναγνωρισμένες επιταγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα πέντε εκατομμύρια από την αποζημίωση που θα καταβάλει η Shell θα πάνε σε ένα ίδρυμα για τους ανθρώπους της περιοχής των Ogoni, την περιοχή που ο Ken Saro-Wiwa πάσχιζε να προστατεύσει. Τα υπόλοιπα χρήματα θα μοιραστούν στις οικογένειες των θυμάτων και για αποπληρωμή των εξόδων του δικαστικού αγώνα.
Η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος της Shell, Malcolm Brinded, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του συμβιβασμού ότι «η εταιρεία αναγνωρίζει ότι, παρόλο που δεν είχε σχέση με τη βία που έλαβε χώρα, οι μηνυτές και άλλα άτομα υπέφεραν».
Σύμφωνα με τη μήνυση, η Shell βοήθησε στον εξοπλισμό της νιγηριανής αστυνομίας τη δεκαετία του 1990, συμμετείχε σε εφόδους των στρατιωτικών δυνάμεων στην γη των Ogoni και προσέλαβε κυβερνητικά στρατεύματα που έβαλλαν με όπλα κατά των κατοίκων ενός χωριού που διαμαρτύρονταν για έναν αγωγό της εταιρείας. Επιπλέον, η Shell κατηγορείται ότι βοήθησε στη σύλληψη και την εκτέλεση του Ken Saro-Wiwa και αρκετών άλλων ακτιβιστών.
(Πηγή TVXS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: