Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ποιος ήταν και τι απέγινε ο άνθρωπος που στάθηκε μπροστά στα τανκς πριν από είκοσι χρόνια;

Με αφορμή το σχόλιο του Θερινού Αγροφύλακα στην προηγούμενη ανάρτηση για τη σφαγή στην Τιεν Αν Μεν, σχετικά με την τύχη του ανθρώπου που στάθηκε μπροστά στα τανκς του καθεστώτος, έκανα μία πολύ μικρή έρευνα (λόγω έλλειψης χρόνου) πάνω στο θέμα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει μείνει γνωστός ως «tank man», εντούτοις κανείς δεν ξέρει την ταυτότητά του, άρα και το τι απέγινε μετά τη γενναία πράξη του, που έλαβε χώρα σαν σήμερα (5 Ιουνίου) το 1989.
Υπήρξαν, ωστόσο, διάφορες εκδοχές πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η βρετανική εφημερίδα «Sunday Express» κυκλοφόρησε λίγο μετά το συμβάν υποστηρίζοντας στο ρεπορτάζ της ότι επρόκειτο για τον 19χρονο μαθητή Wang Weilin, πιθανότατα γιο εργάτη σε εργοστάσιο. Ο Wang κατηγορήθηκε για «πολιτικό χουλιγκανισμό». Πάντως, η εκδοχή αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, εντούτοις είναι η μοναδική που «προσφέρει» το ονοματεπώνυμο του ήρωα.
Μία άλλη -αισιόδοξη- εκδοχή προέρχεται από το στόμα του Κινέζου ηγέτη Jiang Zemin, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο (μάλλον στην Ισπανία) για την τύχη του «tank man» απάντησε: «Νομίζω δεν σκοτώθηκε». Τώρα, αν τον πιστεύει κανείς, αυτό είναι κάτι άλλο.
Σε ομιλία του το 1999, ο Bruce Herschensohn, άλλοτε συνεργάτης του Προέδρου των ΗΠΑ, Richard Nixon, ανέφερε ότι εκτελέστηκε 14 ημέρες μετά το συμβάν. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε από ένοπλη ομάδα λίγους μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα της Τιεν Αν Μεν.
Ο Καναδός δημοσιογράφος Jan Wong, που από το 1988 ως το 1994 ήταν απεσταλμένος στην Κίνα, έγραψε σε βιβλίο του ότι είναι ακόμη ζωντανός και κρύβεται στην Κίνα.
Το 2006 ο Άντονι Τόμας πήγε στην Κίνα και γύρισε ντοκιμαντέρ για τον «tank man» αλλά ούτε εκείνος κατάφερε να αποκαλύψει την ταυτοτητά του.
Μακάρι ο άνθρωπος να είναι καλά. Όπως και να έχει, πάντως, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία...
ΥΓ: Η φωτογραφία βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο «tank man» φαίνεται στο βάθος και αριστερά και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα τανκς, που έρχονται από πίσω. Στο βίντεο βλέπετε την ηρωική του πράξη και τους έντρομους συντρόφους του που στο τέλος τον απομακρύνουν από το δρόμο.

1 σχόλιο:

Θερινός αγροφύλακας είπε...

Για μεγαλοστελεχάρα σε εταιρία στην Αμερική κάπου το άκουσα ή το διάβασα, αλλά δεν επιμένω. Μπορεί ο... πομπός της "είδησης" να έλεγε σαχλαμάρες. Πάντως, αυτό δεν αναιρεί ότι οι επιζήσαντες ήρωες εν πολλοίς βγαίνουν από τις επαναστατικές ράγες, για να μην πω ότι εξαργυρώνουν τους αγώνες...