Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Να επανεκδοθεί το βιβλίο «Ο Αγών μου» ζητά υπουργός

Θέμα με το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ έχει προκύψει στη Γερμανία. Ο υπουργός Eπιστημών και Έρευνας της Βαυαρίας, Βόφγκανγκ Χόιμπις, ζητάει να επανεκδοθεί το μανιφέστο του ηγέτη των Ναζί, διανθισμένο με κριτικά σχόλια ιστορικών, καθώς το κρατίδιο θεωρείται ως ο «κληρονόμος» του.
Με δεδομένο ότι στη Γερμανία τα πνευματικά δικαιώματα παύουν να ισχύουν με το πέρας εβδομήντα ετών από το θάνατο του συγγραφέα (1945), το μέλος του κεντροδεξιού «Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» (FDP), τονίζει ότι πρέπει το κράτος να «προλάβει» τους νεοναζί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο γεγονός μιας και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί για το έργο του Χίτλερ. Έτσι, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως «εργαλείο» για να φέρουν κοντά τους νέους οπαδούς.
Το βιβλίο δεν εκδίδεται στη Γερμανία, ενώ η κατοχή του είναι παράνομη. Επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτό μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς από αντίτυπα σε βιβλιοθήκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ιστορικοί αλλά και αρκετές εβραϊκές οργανώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της επανέκδοσης του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: