Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Απεργία δίψας αρχίζει η Μία Φάροου σε ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους του Νταρφούρ

Απεργία δίψας θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα η Μία Φάροου! Η πασίγνωστη ηθοποιός, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF από το 2000, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει τη συμπαράστασή της και την αλλυλλεγγύη της προς τους κατοίκους του Νταρφούρ στο Σουδάν, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στα δεινά που έχουν βρει τον δοκιμασμένο λαό της πολύπαθης χώρας.
«Από τις 27 Απριλίου θα αρχίσω αποχή από το νερό μόνο, σε συμπαράσταση προς το λαό του Νταρφούρ και ως προσωπική έκφραση οργής απέναντι σε έναν κόσμο, ο οποίος με κάποιο τρόπο μπορεί να παραμένει θεατής παρακολουθώντας αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα, τη δίψα και τις αρρώστειες χωρίς λόγο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Φάροου.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της 64χρονης ηθοποιού τόνισε πως θα συνεχίσει την απεργία για όσο την κρατήσουν οι δυνάμεις της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών και με δεδομένο ότι είναι πολύ αδύνατη, θα αντέξει για τρεις εβδομάδες.
Η Φάροου είναι ιδιαίτερα δραστήρια και στο πλαίσιο των «καθηκόντων» της ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων και την ενημέρωση του κόσμου για τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Νταρφούρ, το Κονγκό, η Αϊτή, το Τσαντ και η Νιγηρία.
(Στη φωτογραφία, η Μία Φάροου στη διάρκεια επίσκεψής της σε προσφυγικό καταυλισμό του Νταρφούρ το 2006)

7 σχόλια:

Μεταφορεύς είπε...

Στις ΗΠΑ, όπου οι κάτοικοί της δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η Αθήνα και νομίζουν ότι η Ερυθρά Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα είναι ξαδέλφες και η μία είναι κοκκινομάλλα και η άλλη μελαχρινή, οι χολιγουντιανοί σταρ ανακάλυψαν μαζικά το Νταρφούρ.Εστω και αν η Μία Φάροου έχει κάτι... ένσημα ακτιβισμού. Εχει υιοθετήσει -από την εποχή με τον Γούντι Αλεν- κάτι παιδάκια που τώρα, προφανώς, έχουν μεγαλώσει. Βεβαίως - βεβαίως... Ακολούθησε η Αντζελίνα Τζολί και διάφορες άλλες επώνυμες, που όταν δεν εκθέτουν τους κώλους τους στον καλιφορνέζικο ήλιο, θυμούνται ότι κάποιοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αλλωστε, δεν νοείται να συναντηθούν στη λαϊκή του Μπέβερλι Χιλς και να μην πει η μία στην άλλη: "Εκτακτο, Αντζελίνα μου, το βιετναμεζάκι σου, από πού το πήρες να πάρω κι εγώ ένα;". Κοινώς, μου βρομάει η επιλεκτικότητα σε μία συγκεκριμένη χειμαζόμενη πληθυσμιακή ομάδα του πλανήτη. Κατά σύμπτωσιν, αυτή την εποχή όλοι στο Νταρφούρ. Η Γάζα, για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι ευαισθητοποίησε τόσο τις... ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές του Χόλιγουντ. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ούτε... Μία, ούτε, δύο, ούτε καμία Φάροου. Ειδικά τη συγκεκριμένη τη θυμόμαστε και με τους Ολυμπιακούς. Αγώνας εναντίον των (πράγματι) κακών Κινέζων. Βολικό, ωστόσο, για το Λευκό Οίκο...

Ανώνυμος είπε...

Πεσ' τα ρε μεγάλε Μεταφορέα! Μετάφερέ μας... στην αλήθεια. Πως είναι δυνατόν να ψωνίζονται ακόμη άνθρωποι μ' αυτές τις αμερικανιές... ΚαΜΙΑ πειστικότης.

Πιγκουίνος είπε...

Αγαπητέ Μεταφορέα, σε ενοχλεί και η Φάροου; Ο λόγος που την κατακρίνεις είναι ποιος; Το γεγονός ότι είναι Αμερικανίδα; Πάλι καλά που της αναγνωρίζεις ότι έχει και κάποια... ένσημα ακτιβισμού.
Όπως θα διάβασες, δεν ασχολήθηκε τώρα με το Νταρφούρ αλλά εδώ και εννέα χρόνια είναι πρέσβειρα καλής θέλησης της Unicef και ενδιαφέρεται για ζητήματα για τα οποία εμάς δεν μας καίγεται καρφί. Επίσης, έχει ασχοληθεί και με πολλές άλλες χώρες όπως αυτές που αναφέρονται στην ανάρτηση. Κάτι που ισχύει και για την Τζολί. Και αυτό που έχεις να πεις είναι ότι δεν έχουν πάει στη Γάζα;
Και επειδή στην αρχή της τοποθέτησής σου κατακρίνεις τους Αμερικανούς, πιθανόν να έχεις δίκιο. Εγώ, όμως, έχω δει και τεράστιες διαδηλώσεις Αμερικανών για θέματα από τον πόλεμο του Ιράκ μέχρι το Γκουαντάναμο. Κάποιοι, πολλοί, νοιάζονται και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, κινητοποιούνται. Στην Ελλάδα δεν έχω δει να ασχολείται κανείς. Και αντί να κρίνουμε αυτούς ως λαό, ας κρίνουμε εμάς ως λαό αλλά και ως μονάδες για το αν ενδιαφερόμαστε και πώς το δείχνουμε (αν το δείχνουμε).
Ανώνυμε, εξαιρετικά επιχειρήματα. Αποστομωτικά. Για σένα, δεν έχω απάντηση...

Μεταφορεύς είπε...

Εμείς δεν στείλαμε αδέλφια, ξαδέλφια και παιδιά να σκοτωθούν στο Ιράκ, ώστε να πάρει φωτιά ο... κώλος μας, όπως των Αμερικανών που διαδήλσαν και οι οποίοι είναι μία δράκα σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Ούτε λειτουργήσαμε εμείς το Γκουάνταμο, για να ξεφωνήσει εμάς όλος ο κόσμος. Για το ότι το Νταρφούρ είναι... μέινστριμ, που θα έλεγαν και στο Αμέρικα, δεν βλέπω να το αντικρούεις με στέρεα επιχειρήματα. Ούτε για τον (σχεδόν) επιλεκτικό ακτιβισμό που πέφτει βολικός στην αμερικάνικη πολιτική άρθρωσες κάτι... Κι από τη στιγμή που επικαλείσαι την... Πασιονάρια Αντζελίνα Τζολί, χαίρετε! Σε λίγο θα μας πειε ότι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη δεν είναι ότι είναι γκομενάρα και η ζωή της με τον Μπραντ Πιτ αλλά ότι διαβιεί στα χαρακώματα για να σώσει την ανθρωπότητα! Ελα... Τζολί στον τόπο σου!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι με Μόνικα Μπελούτσι πάντως, πια Τζολί και τρίχες...

Πιγκουίνος είπε...

Μεταφορέα, τι να αντικρούσω με στέρεα επιχειρήματα; Εσύ κατακρίνεις έναν άνθρωπο που προσφέρει εθελοντικά (στο Νταρφούρ και σε πολλά άλλα μέρη στον κόσμο) και βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν περάσει και εξακολουθούν να περνούν τα πάνδεινα, με το απίστευτο επιχείρημα ότι δεν έχει πάει στη Γάζα! Ναι, παίρνει γραμμή από τη CIA για να πηγαίνει στις «σωστές» χώρες.
Με το δικό σου σκεπτικό, αν είχε πάει μόνο στη Γάζα, θα μπορούσαμε να την κατηγορήσουμε επειδή δεν πήγε και αλλού, όπως το Νταρφούρ, ε;
Η Φάροου είναι στη UNICEF εννέα χρόνια και έχει κάνει πολλά για πολλούς ανθρώπους. Τώρα, αν εσύ θέλεις να την κράζεις για αυτό, συνέχισε.
Και ποιος μίλησε για την Πασιονάρια Τζολί; Δεν θα αλλάξει τον κόσμο, δεν θα κάνει επαναστάσεις η Τζολί. Ηθοποιός είναι. Αλλά και αυτή έχει ασχοληθεί ενεργά με παρόμοια θέματα και έχει προσφέρει αρκετά ταξιδεύοντας σε πολλές φτωχές χώρες με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Κακό, ε; Θα μου πεις κι αυτή βαλτή από τη CIA είναι. Υπάγεται στο τμήμα «επιλεκτικού ακτιβισμού».
Όπως και πολλοί άλλοι διάσημοι που έχουν αποφασίσει ότι δεν θα «εκθέτουν τους κώλους τους στον καλιφορνέζικο ήλιο» και επιλέγουν να «θυμούνται ότι κάποιοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» και ασχολούνται μαζί τους. Όλοι αυτοί αξίζουν την αποδοκιμασία μας ή έστω την περιφρόνησή μας... Εκτός αν πάνε σε όλες ανεξαιρέτως τις δοκιμαζόμενες χώρες του κόσμου για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πως το ξέχασες Πιγκουίνο. Εννοώ το σπουδαίο κοινωνικό έργο που προσφέρει η Μαντόνα (ΜΙΑ). Κάνει συλλογή άπορων μωρών...