Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Το σύνθημα που κυριαρχεί στη Λ' Άκουιλα, δέκα ημέρες μετά το σεισμό: «Ιo non crollo» («εγώ δεν καταρρέω»)!

Η Λ' Άκουιλα και η Ιταλία ακόμη μετρούν τις πληγές τους μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό, ωστόσο η ζωή δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται.
Οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού, να ξεπεράσουν το σοκ από τις πληγές που άνοιξε ο Εγκέλαδος και επιχειρούν σιγά σιγά να κοιτάξουν μπροστά, στο μέλλον.

Το ίδιο πνεύμα διακατέχει και τη σύγκλητο του πανεπιστημίου της πόλης, που αποφάσισε τη συνέχιση της διδακτικής δραστηριότητας, παρά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Απριλίου. Το σύνθημα που επέλεξε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, είναι «io non crollo», δηλαδή «εγώ δεν καταρρέω», το οποίο τυπώθηκε σε μπλουζάκια που μοιράστηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
Βέβαια, ουδείς παραγνωρίζει τις τεράστιες δυσκολίες και τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως αυτό της εξεύρεσης νέας στέγης για τους φοιτητές, ιδίως για τους 13.000, οι οποίοι προέρχονται από άλλες πόλεις και από το εξωτερικό.
Παράλληλα, μέρος της διδασκαλίας πρόκειται να φιλοξενηθεί σε κτήρια του ιταλικού στρατού. Οι τεχνικοί, από την πλευρά τους, ολοκληρώνουν την αντιγραφή των σκληρών δίσκων των υπολογιστών, για να μπορούν να σωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τα προγράμματα των μαθημάτων, τους διδάσκοντες και φυσικά τους φοιτητές.
Οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου δεν θέλουν να χάσουν τη χρονιά οι φοιτητές τους και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να τους ενημερώσουν σχετικά με την επανέναρξη των μαθημάτων.
Επίσης, μεγάλο βάρος έχει πέσει και στον ψυχολογικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σάιτ του πανεπιστημίου έχουν αναρτηθεί τα κινητά τηλέφωνα αρκετών καθηγητών, που επιθυμούν να στηρίξουν τους φοιτητές τους, ώστε να ξεπεράσουν μαζί το ψυχολογικό σοκ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομική παράμετρο της ανοικοδόμησης της Λ' Άκουιλα, ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι είπε ότι θα χρειαστούν δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: