Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Η... 16η δίκη του Πετρομελίδη κι ο... χρήσιμος στρατός!

Mε αφορμή το δικαστικό αγώνα του Λάζαρου Πετρομελίδη, ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης καταθέτει τις απόψεις του, μέσω ανακοίνωσης, για τον στρατό σήμερα. Έχει ενδιαφέρον: «Στις 31/03 το αναθεωρητικό στρατοδικείο του Ρουφ δίκασε για 16η φορά τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη. Τον καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκισης για ανυποταξία κατά συρροή. Η εκτέλεση της ποινής ανεστάλη μέχρι την πραγματοποίηση της δίκης του επόμενου βαθμού.
Είναι μονότονο να πούμε για άλλη μια φορά πόσο άδικη και εκδικητική είναι αυτή η απόφαση, πόσο παράλογο είναι να δικάζεται κανείς για τις φιλειρηνικές του πεποιθήσεις, πόσο απροκάλυπτα αγνοήθηκαν από το στρατοδικείο οι συστάσεις και οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων για την αντιμετώπιση των αντιρρησιών από το ελληνικό κράτος.
Ας σταθούμε σε ένα παράπλευρο γεγονός, γεγονός καθόλου τυχαίο που δίνει τον τόνο της σημερινής κατάστασης του ελληνικού στρατού. Από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα, οι στρατοδίκες δίκαζαν υποθέσεις ανυποταξίας νέων που δεν μπήκαν καν στον κόπο να παρουσιαστούν στη δίκη. Αν πίσω από το γεγονός αυτό δε δούμε πως ο θεσμός του στρατού έχει αποσυντεθεί ολοκληρωτικά, κινδυνεύουμε να αγνοήσουμε το πιο σπουδαίο.
Ένας στους τέσσερις νέους δεν παρουσιάζεται για να υπηρετήσει τη θητεία του, λέει το Υπουργείο. Στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις αυτοί που δεν παρουσιάζονται ή που αποφεύγουν τη στράτευση με διάφορα μέσα. Η καταναγκαστική στρατιωτική θητεία είναι μία φάρσα. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι να κάνουν μερικά ρουσφέτια παπάδες, στρατιωτικοί και βουλευτές.
Ο ίδιος ο ελληνικός στρατός αποτελεί απλά έναν παρασιτικό οργανισμό που διαιωνίζει την ύπαρξή του με βάση μια απαράδεκτη και παρωχημένη προπαγάνδα και την κατασκευή φανταστικών εχθρών. Είναι καιρός ο θεσμός του στρατού να σταματήσει να αφαιμάζει την ελληνική κοινωνία και είναι καιρός η καταναγκαστική στρατιωτική θητεία να καταργηθεί και εδώ, όπως έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη.
Μέχρι τότε, αμήχανοι υπουργοί και στρατοδίκες θα προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, θα αρνούνται να αντικρίσουν το τέλος που πλησιάζει και θα καταδικάζουν -από ένα περίεργο ένστικτο αυτοσυντήρησης- όλο και πιο αυστηρά τους αντιρρησίες».

1 σχόλιο:

"Κορόιδο" είπε...

Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτική θητείας, τώρα!