Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η γρίπη των χοίρων με απλά λόγια: τι είναι, πώς δρα

Η γρίπη των χοίρων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με τον συγκεκριμένο ιό.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών πρόκειται για παραλλαγή της ασθένειας που είχε πρωτοεμφανιστεί στη δεκαετία του 1930.
Πάντως, τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις δεκαεπτά ανθρώπινα κρούσματα στην Ευρώπη.

Η γρίπη πλήττει τις αναπνευστικές οδούς, ενώ εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και την άνοιξη και... προτιμάει ηλικιωμένους και νέους. Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της απλής γρίπης: ξαφνικός πυρετός, φτέρνισμα, δυσκολίες στην αναπνοή, ίσως και διάρροια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μεταδίδεται με ευκολία, ωστόσο σπάνια οδηγεί στο θάνατο. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή τους από τον συγκεκριμένο ιό, που έχει τέσσερις -γνωστές- παραλλαγές: Η1Ν1 (η πιο διαδεδομένη και αυτή που πλήττει τους ανθρώπους), Η1Ν2, Η3Ν1, Η3Ν2.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάδοσή της, αυτή γίνεται με το βήχα, το φτέρνισμα και την επαφή με μολυσμένη επιφάνεια. Δεν μεταδίδεται, όμως, με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.
Ο ιός εντοπίζεται κυρίως στους χοίρους, ωστόσο παλαιότερα εμφανίστηκε σε πτηνά και άλογα.
Η μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- έξαρση της νόσου καταγράφηκε το 1976, οπότε είχαν ασθενήσει διακόσιοι στρατιώτες στο στρατόπεδο εκπαίδευσης του Φορτ Ντιξ στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ είχαν νοσηλευθεί συνολικά δώδεκα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να παρασκευάσουν εμβόλιο αλλά στο μεταξύ τα αντιϊκά φάρμακα Οseltamivir και Ζanamivir φαίνεται πως έχουν αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: