Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

95.000 στερλίνες για έργα ζωγραφικής του... Χίτλερ!

Ο Αδόλφος Χίτλερ μπορεί να αιματοκύλησε τον κόσμο και να ευθύνεται για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, είχε όμως και... ευαισθησίες.
Πολλοί ενδεχομένως να γνωρίζουν ότι υπήρξε και... καλλιτέχνης μιας και μας άφησε αρκετά ζωγραφικά έργα! Μάλιστα, μία σπάνια συλλογή που περιελάμβανε δεκατρείς ζωγραφιές με την υπογραφή του ηγέτη των Ναζί, πουλήθηκε για ποσό μεγαλύτερο από 95.000 στερλίνες σε δημοπρασία που έλαβε χώρα σήμερα στη Βρετανία.

Πρόκειται για ελαιογραφίες και υδατογραφίες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στο 1908 και το 1914, όταν ο Χίτλερ ήταν περίπου 20 ετών και ήλπιζε να γίνει καλλιτέχνης (στο δρόμο άλλαξε στόχους...).
Ανάμεσα στα συγκεκριμένα έργα είναι και μία αυτοπροσωπογραφία, που υπογράφεται με τα αρχικά A.H (στη φωτογραφία). Αυτή αγοράστηκε για 10.000 στερλίνες. Το έργο απεικονίζει έναν άνδρα που κάθεται σε πέτρινη γέφυρα και πιθανώς να είναι ο ίδιος ο Χίτλερ.
Τα έργα, που έχουν την υπογραφή A. Hitler, βρέθηκαν από Βρετανό στρατιώτη στο Έσσεν της ηττημένης Γερμανίας το 1945. Ο πωλητής, ο οποίος αγόρασε τα έργα από τον άνδρα που τα ανακάλυψε, είχε πουλήσει μερικά από αυτά πριν από χρόνια και εντόπισε τα υπόλοιπα πρόσφατα στο γκαράζ του.

2 σχόλια:

Εαρινός αγροφύλακας είπε...

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι η φιλοτεχνία δεν συμβαδίζει με την ευαισθησία, ούτε με τις προοδευτικές ιδέες. Αυτό ισχύει και σ' επίπεδο δημιουργών (επιφανών, όχι σαν τον Χίτλερ). Πιο κοντινό παράδειγμα στον Ναζισμό η Λένι Ρίφενσταλ. Για την οποία οι ειδικοί αποφαίνονται ότι ήταν σπουδαία σκηνοθέτις, έτη... φωτός μπροστά από την εποχή της, αλλά συνέδεσε το όνομά της με τους Ολυμπιακούς του 1936, την εθνικοσοσιαλιστική προπαγάνδα και την ανάδειξη μέσα από την οθόνη των... εύρωστων κορμιών και του προτύπου του καθεστώτως.

Πιγκουίνος είπε...

Συμφωνούμε! Τι λες! Όντως, η Ρίφενσταλ ήταν κορυφή στην εποχή της.