Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ένα παιχνίδι που έμεινε στην Ιστορία. Ο Σάμπρας ξεσπά σε κλάματα στο γήπεδο αλλά νικάει τον Κούριερ (1995)!

Ένα από τα πιο σπουδαία παιχνίδια τέννις, που έχει καταγραφεί στην ιστορία, πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1995, όταν στο πλαίσιο του Αυστραλιανού όπεν τέθηκαν αντιμέτωποι ο Πιτ Σάμπρας με τον Τζιμ Κούριερ.
Ο πρώτος είχε μόλις μάθει ότι ο προπονητής του, ο Τιμ Γκούλικσον με τον οποίο διατηρούσε πολύ στενή σχέση, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και του απέμενε ελάχιστος χρόνος ζωής, με συνέπεια να φύγει εκείνη κιόλας την ημέρα για τις ΗΠΑ! Το εκπληκτικό είναι ότι ο Σάμπρας είχε δειπνήσει το βράδυ της παραμονής του ματς με τον Γκούλικσον, τον αδερφό του και τον Κούριερ αφού ήταν όλοι πολύ καλοί φίλοι!
O Σάμπρας ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση στο κορτ αλλά έπαιζε κανονικά. Όμως, κατά τη διάρκεια του πέμπτου σετ του αγώνα, που ήταν επικός και διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες (!), ένας από τους περίπου 15.000 θεατές, φώναξε στον Σάμπρας: «Κέρδισε για τον προπονητή σου, Πιτ». Αυτό ήταν! Ο Σάμπρας άρχισε να ξεσπάει σε λυγμούς και συνέχισε να παίζει κλαίγοντας. Και όμως, κατάφερε να τελειώσει νικητής το σετ και να πάρει το ματς!
Από την πλευρά του, ο Κούριερ, κάποια στιγμή στο τρίτο γκέιμ και ενώ ο αντίπαλός του ήταν έτοιμος να καταρρεύσει, του φώναξε από την άλλη πλευρά του γηπέδου: «Πιτ μπορούμε να συνεχίσουμε αύριο, ξέρεις». Ο... καημένος δεν το έλεγε ειρωνικά. Όμως, ο κόσμος γέλασε, ο Σάμπρας το παρεξήγησε, θεώρησε ότι τον ειρωνεύτηκε και... άναψε. Έτσι, τον... άρχισε στους άσους -ενώ ήταν δακρυσμένος- παίρνοντας το γκέιμ και λίγο αργότερα και το παιχνίδι!
Ο Σάμπρας έφτασε στον τελικό του τουρνουά, όμως ηττήθηκε από τον Αντρέ Αγκάσι. Ο προπονητής του πέθανε λίγους μήνες μετά, τον Μάιο.
Δείτε το βίντεο. Είναι κάπως μεγάλο (κοντά στα δέκα λεπτά) αλλά εκτός από το σπάνιο περιστατικό για το οποίο διαβάσατε, θα δείτε και ωραία στιγμιότυπα τέννις από ένα ιστορικό ματς ανάμεσα σε δύο κορυφαίους αθλητές.

11 σχόλια:

Μεταφορεύς είπε...

Ο,τι θυμάσαι, χαίρεσαι!
Ωραίο ματς: ομοφυλοφιλική σχέση, κακοήθης όγκος στο κεφάλι, παρεξήγηση. Και χάπι έντ, προπαντός. Πέθανε ο πρόπονητής κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Μπρρρ!

Πιγκουίνος είπε...

Αυτό σου μένει εσένα από ένα τέτοιο παιχνίδι, που έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος; Τέλος πάντων, όπως το βλέπει κανείς.
Τα περί ομοφυλοφιλικής σχέσης, όμως, που κολλάνε;

Ευάνθης είπε...

Πού το θυμήθηκες; Εγώ είχα πάψει να ασχολούμαι και δεν το ήξερα καν το σκηνικό. Ωραία ιστορία, θα κάτσω να δω και το βίντεο.

Και ο Αγκασι είναι Αντρέ, διόρθωσέ το.

Πιγκουίνος είπε...

Το είχα στείλει ως ερώτηση στο τηλεπαιχνίδι και το θυμήθηκα.
ΥΓ. Αντρέ γράφω τον Αγκάσι, δεν βλέπεις! (Αστειεύομαι αλλά όσοι διαβάζουν πλέον, βλέπουν το σωστό και δεν ξέρουν ότι είχα κάνει λάθος. Ευχαριστώ για τη διόρθωση).

Ευάνθης είπε...

Στο 8:15 είναι το σκηνικό, για όσους βαριούνται να δουν όλο το βίντεο.

Πιγκουίνος είπε...

Εννοείς το σκηνικό με τον Κούριερ. Όλο το βίντεο έχει ενδιαφέρον. Από την αρχή, σχεδόν, ακούγεται η φωνή του θεατή και μετά ο Σάμπρας αρχίζει τους λυγμούς και τα κλάμματα, ενώ οι δημοσιογράφοι μεταδίδουν έκπληκτοι τα όσα συμβαίνουν...

Fysalid είπε...

Πάρα πολύ ωραίο το κομμάτι, πάρα πολύ ωραίο Πινγκουίνε!!Συνέχισε έτσι την καλή δουλειά!!!!

xashee's corner είπε...

i am well, thank you so much for asking! AND for your visit to my blog! i wish i could find a translator to help me with your blog but i have not yet found one that works here! until then i will continue to stop in and simply say HI! :)

Ανώνυμος είπε...

Γράφε και στα αγγλικά βρε άνθρωπε... Αφού βλέπεις, τόσος κόσμος στο ζητάει.

Μεταφορεύς είπε...

Στο "ομοφυλοφιλικής" γράψε λάθος. Νόμισα ότι διάβασα ότι "διατηρούσε σχέση". Με είχε συνεπάρει το ποίημα του Καρυωτάκη που ανήρτησες και... ε, καταλαβαίνεις!

Πιγκουίνος είπε...

Ασφαλώς, Μεταφορέα, καταλαβαίνω. Ξέρω ότι σε... ταξιδεύει η ποίηση και ειδικά ο Καρυωτάκης με συνέπεια να παρασύρεσαι εύκολα!