Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

2.390 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2008, το 72% στην Κίνα

Η παγκόσμια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή της «Θανατικές Καταδίκες και Εκτελέσεις το 2008» μέσω της οποίας αποκαλύπτει ότι πέρυσι εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2.390 άνθρωποι σε 25 χώρες στον κόσμο.
Επιπροσθέτως, τουλάχιστον 8.864 καταδικάστηκαν σε θάνατο σε άλλες 52. Οι περισσότερες εκτελέσεις (το 72%!) κατεγράφησαν στην Κίνα των... Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην έκθεση διαπιστώθηκε πως επιβλήθηκε δυσανάλογος αριθμός ποινών σε φτωχούς, μειονότητες και μέλη φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε αρκετές χώρες. Παράλληλα, ο κίνδυνος εκτέλεσης αθώων εξακολουθεί να υφίσταται. Τέσσερις θανατοποινίτες αφέθηκαν ελεύθεροι στις ΗΠΑ καθώς τελικά ήταν αθώοι. Μάλιστα, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 120 παρόμοιες περιπτώσεις από το 1975.
Πολλοί θανατοποινίτες μαραζώνουν σε σκληρές συνθήκες κράτησης και αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες. Στην Ιαπωνία, οι κατάδικοι ειδοποιούνται ότι θα απαγχονιστούν μόλις την ημέρα της εκτέλεσης και οι οικογένειές τους ειδοποιούνται αμέσως μετά.
Στην Ασία, έντεκα χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή. Η Κίνα ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκτελέσεων με τουλάχιστον 1.718 - αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική ήταν η περιοχή με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό (508). Στο Ιράν, ο λιθοβολισμός και ο απαγχονισμός ήταν ανάμεσα στις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Στη Σαουδική Αραβία, όπου η εκτέλεση διενεργείται συνήθως με δημόσιο απαγχονισμό και ακολουθείται, ενίοτε, από σταύρωση, εκτελέστηκαν τουλάχιστον 102 άνθρωποι.
Στην αμερικανική ήπειρο, μόνον οι ΗΠΑ εκτελούν συνεχώς, με 37 εκτελέσεις το 2008.
Στην Ευρώπη, μόνο στη Λευκορωσία υφίσταται η θανατική ποινή (τέσσερις νεκροί το 2008) και παραμένει τυλιγμένη σε πέπλο μυστικότητας: εκτέλεση με σφαίρα στον αυχένα και καμία επίσημη πληροφόρηση των συγγενών σχετικά με την ημερομηνία της εκτέλεσης ή τον τόπο ταφής.
(Περισσότερες πληροφορίες: Διεθνής Αμνηστία, ελληνικό τμήμα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο: Αν δεν γράψει ο Μάριος, θ' αποσυρθώ εις ένδειξιν διαμαρυρίας...