Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα με διπλή... αξία η 15η Μαρτίου!

Διπλή... Παγκόσμια Ημέρα σήμερα. Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή καθώς και ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας. Στις δύσκολες, από κάθε πλευρά, εποχές που ζούμε ο συμβολισμός και των δύο αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Έχει, πάντως, ενδιαφέρον η αναφορά για το πώς καθιερώθηκαν (τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα sansimera). Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή ισχύει από το 1983 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κέννεντυ, ο οποίος απευθυνόμενος στο Κογκρέσσο στις 15 Μαρτίου του 1962 είχε πει: «Καταναλωτές είμαστε όλοι! Είναι η μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, που επηρεάζει και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, που δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας, αυτή οφείλει την ύπαρξή της (από το 1997) σε πρωτοβουλία αναρχικών οργανώσεων της Ελβετίας, με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών 11 και 12 ετών από αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: