Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

«Ηθική Τράπεζα»! Κι όμως, υπάρχει!

«Ηθική Τράπεζα». Κι όμως, σε ανήθικες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, υφίσταται τέτοια και βρίσκεται στην Ιταλία. Η Banca Etica, με έδρα την Πάντοβα, είναι τράπεζα που διαφέρει από όλες τις άλλες, είναι η... εναλλακτική τράπεζα, η οποία λειτουργεί όχι με τους σκληρούς και αδυσώπητους νόμους της αγοράς αλλά με κοινωνική ευαισθησία.
Στόχος της δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της αλλά η ανάπτυξη υγιών επενδύσεων με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος (λέγεται, άλλωστε, και «Πράσινη Τράπεζα»).
Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα όχι μόνο βγαίνει αλώβητο από τη σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά είναι και ενισχυμένο μιας και τους τελευταίους μήνες, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 100% σε σύγκριση με πέρυσι και βέβαια δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα ρευστότητας!
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Έλενας Καραντάση στην «Καθημερινή» (από το οποίο αντλήθηκαν όλες οι πληροφορίες της ανάρτησης): «Βασική αρχή της είναι ότι η πίστωση αποτελεί δικαίωμα όλων και ιδίως των ασθενέστερων ομάδων που τη χρειάζονται για την άμεση επιβίωσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι χορηγεί δάνεια σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, όπως σε μετανάστες, άστεγους και ανέργους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το πρόγραμμα "Τα πάντα ρει" που χρηματοδοτήθηκε από την "Ηθική Τράπεζα" δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί που έχτισαν κατοικίες για την προσωρινή φιλοξενία πρώην κρατουμένων!
Όσο για τα δάνεια που χορηγεί στις επιχειρήσεις, εγκρίνονται μόνον εφόσον πληρούν 60 κριτήρια (αυστηρές προϋποθέσεις) μεταξύ των οποίων ο σεβασμός στην εργατική νομοθεσία και το περιβάλλον, το κοινωνικό όφελος από τη δραστηριότητα της εταιρείας, η απουσία σεξισμού και ρατσισμού... Όλα άρχισαν το 1994 από 22 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοπολιτιστικούς συλλόγους, δήμους και νομαρχίες) που συνενώθηκαν και το 1998 συγκέντρωσαν το απαιτούμενο κεφάλαιο για την ίδρυση της «Ηθικής Τράπεζας». Το πρώτο υποκατάστημα άνοιξε στην Πάντοβα και μέσα σ’ ένα χρόνο -λόγω της θερμής ανταπόκρισης- η τράπεζα απέκτησε υποκαταστήματα σε Μιλάνο, Ρώμη, Τρεβίζο, Φλωρεντία, Βιντσέντζα, Μπρέσια».
Τράπεζες με κοινωνική προσφορά λειτουργούν ήδη σε Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Σουηδία, ενώ τώρα ετοιμάζεται η πανευρωπαϊκή «Ηθική Τράπεζα.» Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών αναζητά συνεργάτη στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει και η χώρα μας τη δικής της «Ηθική Τράπεζα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: