Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Να αναδεικνύουμε και τα καλά, εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ των «Μεγάλων Ελλήνων» για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για τον Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο της σειράς «Μεγάλοι Έλληνες».
Πριν από λίγες ημέρες είχα γράψει αρνητικά σχόλια αναφορικά με την ψηφοφορία και τα αποτελέσματά της, εκφράζοντας -στην ουσία- την άποψη ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η γνώμη μου δεν άλλαξε. Ωστόσο, επειδή πρέπει να λέμε και τα καλά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το οποίο παρουσίασε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ήταν άψογο, ήταν εξαιρετικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκπομπής για το αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν.
Είναι σημαντικό ότι δεν φοβήθηκαν (όπως συνήθως συμβαίνει) να πουν δυσάρεστες αλήθειες και να στιγματίσουν τη συμπεριφορά ηρώων (με όλη τη σημασία της λέξεως) της Επανάστασης του 1821, που εναντιώθηκαν στον Καποδίστρια βάζοντας το ατομικό συμφέρον πάνω από αυτό της πατρίδας.
Στο τέλος, προσωπικά, μου έμεινε και μία απορία: μήπως είμαστε πολύ λίγοι και δεν μας αξίζουν άνδρες όπως ο Καποδίστριας; Ο Γκαίτε, μόλις πληροφορήθηκε τη δολοφονία του, είπε ότι παύει να είναι φιλέλληνας...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάθε πότε προβάλλεται η εκπομπή, γιατί τη συγκεκριμένη δεν την πήρα χαμπάρι;