Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Μαθήματα κυπριακής Ιστορίας

Τη Δευτέρα οι «Νέοι Φάκελοι» στο ΣΚΑΪ παρουσίασαν μία εξαιρετική εκπομπή για τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η πρόσφατη Ιστορία της Κύπρου στα δύο τμήματα του νησιού.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε ένα
ελληνοκυπριακό καθώς και σε ένα τουρκοκυπριακό σχολείο κατέδειξε σαφώς ότι οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για να αναδειχθεί η αλήθεια (που συχνά είναι πολύ ενοχλητική), συναντούν φοβερές αντιδράσεις, ειδικά στο ελεύθερο κομμάτι της Μεγαλονήσου.
Οι Τουρκοκύπριοι, πολύ πιο τολμηροί, εξέδωσαν νέα βιβλία, ασφαλώς πιο μετριοπαθή από τα προηγούμενα, που κατηγορούσαν τους Έλληνες για όλα τα δεινά, ενώ αφαιρέθηκαν οι εθνικιστικές κορώνες. Όμως, το εθνικιστικό κόμμα, που μάλιστα προηγείται στις δημοσκοπήσεις,απειλεί ότι αν καταλάβει την εξουσία θα τα αποσύρει, κάποιοι καθηγητές δεν τα βάζουν καν στις τάξεις τους, ενώ ορισμένοι έγραψαν ότι οι συγγραφείς τους πρέπει να... πεθάνουν.
Οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν -μετά από απόφαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου, που θεωρεί ότι τα βιβλία χρειάζονται εκσυγχρονισμό- να κάνουν κι εκείνοι αλλαγές. Όμως αντέδρασαν πολλοί με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι θα καλέσει τους μαθητές να τα πετάξουν!
Χαρακτηριστικό της Ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων είναι το γεγονός ότι στην έκτη δημοτικού υπάρχει η ενότητα «Δεν ξεχνώ», όπου γίνεται αναφορά στην εισβολή και στην κατεχόμενη Κύπρο. Μάλιστα, η οδηγία από το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αναφέρει ποιος είναι ο στόχος: «ο εκπαιδευτικός με εμφανή συναισθηματική φόρτιση θα προσφέρει τη μετάληψη των αγίων φυλακτών της φυλής και της θρησκείας στις ψυχές των μαθητών»! Το μάθημα της Ιστορίας έχει δύο σταθμούς: την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Κύπρου το 1960 και την εισβολή του 1974, χωρίς να γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο τι μεσολάβησε και βέβαια στα λάθη της δικής μας πλευράς. Στα βιβλία του γυμνασίου, τα 14 αυτά χρόνια καταλαμβάνουν δύο σελίδες σε σύνολο 120 και παρουσιάζουν μονίμως ως θύματα τους Ελληνοκύπριους.
Μακάρι ο Θεός να φωτίσει τα παιδιά ώστε να μάθουν -με κάποιον τρόπο, εκτός σχολείου, προφανώς!- την αλήθεια γιατί μόνο έτσι θα γνωρίζουν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν ώστε να μην τα επαναλάβουν τα ίδια στο μέλλον. Αυτός δεν είναι ο κυριότερος λόγος που διδάσκεται η Ιστορία;
(Δείτε εδώ την έρευνα της εκπομπής, διαρκεί 16 λεπτά).

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι έγιναν λάθη από τη δική μας πλευρά, προφανώς δεν αθωώνει τους Τούρκους, έτσι Πιγκουινάκο;

Γιατί δεν θες να το δεχθείς αυτό;

Πιγκουίνος είπε...

Έγιναν λάθη από εμάς; Είσαι εκτός πατριωτικής γραμμής!
Σοβαρά, κανείς δεν είναι αθώος. Το σίγουρο είναι πως η εισβολή δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όπως την παρουσιάζουμε εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην ελεύθερη Κύπρο. Για να γίνει αυτό το κακό (προσέχεις τη λέξη, έτσι;), προηγήθηκαν πολλά δικά μας λάθη, για τα οποία δεν μπορούμε να συζητήσουμε καθώς αποτελούν ταμπού.

Ανώνυμος είπε...

Οταν οι Ελληνοκύπριοι επεδίωκαν την Ενωση στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα, μαλάκες ήταν οι Τουρκοκύπριοι να σκοτωθούν για ν' απαλλαγούν από τον αγγλικό ζυγό προκειμένου να βάλλουν την Ελλάδα δερβέναγα στο κεφάλι τους; Τη δεκαετία του '60 η διαβόητη ΕΟΚΑ Β' ήταν φωτιά και τσεκούρι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα καλόπαιδα του Ντενκτάς έμειναν με σταυρωμένα χέρια). Την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη δεν την έβαλε ο... Φούφουτος, αλλά οι συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης (Καραμανλής). Και όταν ο ΚΥΠΡΙΟΣ "Τουρκοκυπριοφάγος" Νίκος Σαμψών έκανε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, η εγγυήτρια δύναμη έδρασε ως τέτοια, αποκτώντας τυπική νομιμοποίηση (άλλο το ανθρώπινο σκέλος της εισβολής και της κάθε εισβολής).
Το σχέδιο Ατσεσον στα 60ς ήταν το καλύτερο ίσως που συντάχθηκε για την Κύπρο, αλλά συγκεκριμένοι Ελληνοκύπριοι κι Ελλαδίτες (πέραν της πατροπαράδοτης δεξιάς...) το απέρριψαν. Οσο για την Ιστορία, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ήταν σαφής... Στην Κύπρο η Εκκλησία απαγορεύει τους οίκους ανοχής, κάνει μπίζνες, ποτίζει με μπίρα το λαό (δική της η ΚΕΟ), συναλλάσσεται με πολιτικούς κλπ. Ακλαφτο θα πάει το βιβλίο... Αλήθεια, τι περιμένουν οι Κύπριοι; Μία λύση που θα τους δίνει όλο το νησί δικό τους και θα έχουν τους Τουρκοκύπριους Φιλιππινέζες; Τα σύνορα -σε όλο το εύρος της Ιστορίας- χαράσσονται από ντε φάκτο καταστάσεις- κι αφού ήθελαν απελευθέρωση των κατεχομένων, ας έπαιρναν τα όπλα το '74. Ομως, ο Κληρίδης τούς είχε πει ότι δεν θέλει να βλέπει κανέναν σε σκηνές και το έριξαν στην ανοικοδόμηση. Το αδούλωτο πνεύμα το ενέταξαν σε οφ σορ εταιρίες και την υπερηφάνια στις διάφορες Cyprus... BET. Η αντίσταση, και καλά, περιορίστηκε στις μαυροντυμένες μανούλες που κρατούσαν και κρατάνε κεράκια και φωτογραφίες. Και αν δεν ήταν εκείνος ο μπαγλαμάς ο Τούρκος που πυροβόλησε τον Σολωμού, θα είχαν για σύγχρονο ήρωα την... Αννα Βίσση,τον "Χέρια Ψηλά" και τον Θεοφάνους. Εντάξει, αδέλφια μας οι Κύπριοι, αλλά -αν δεν κάνω λάθος- με το νέο σύστημα βαθμολόγηςη στη Γιουροβίζιον, χάνουμε και το 12άρι τους, οπότε έχετε γεια, αδέλφια...
Υγ.: Και για να βλέπουμε και τα δικά μας, ευτυχώς θα έρθει -οσονούπω- σοσιαλιστική κυβέρνηση με σοσιαλιστές τύπου Σγουρίδη, για παράδειγμα και θα τον κατατροπώσει τον εθνικισμό! Τους είδαμε και με το βιβλίο της Ρεπούση...

Πιγκουίνος είπε...

Το σχέδιο Άτσεσον όπως αποδεικνύεται τώρα, ήταν όντως ότι καλύτερο μπορούσαμε να κερδίσουμε για την Κύπρο αφού έκανε σαφή αναφορά για ένωση με την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή όμως συνάντησε την αδιαλλαξία του Μακάριου επειδή προέβλεπε -μεταξύ άλλων- καθεστώς αυτονομίας σε περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι ήταν πλειοψηφία, ενώ έδινε και ένα πολύ μικρό τμήμα του νησιού στην Τουρκία. Επίσης, η Τουρκία θα έπαιρνε και το Καστελόριζο. Οι δικοί μας ήθελαν να τα πάρουν όλα και να μη δώσουν τίποτα.
Πάντως, πριν το απορρίψουν ο Μακάριος και ο Παπανδρέου (υπό την πίεση του Μακάριου), το είχαν απορρίψει οι Τούρκοι. Άρα, θα ήταν δύσκολο να προχωρήσει εκτός αν τους πίεζαν πολύ οι Αμερικανοί.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γέρος υπό την πίεση του Μακαρίου; Χμμμ... Οι Τούρκοι, πάντως, απέρριψαν το β' σχέδιο Ατσεσον για συγκεκριμένους λόγους... Τέλος πάντων, αυτή η κουβέντα πάει μακριά...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ που δεν καταλαβαίνω τι λέτε από πού μπορώ να μάθω αυτό το κομμάτι της Ιστορίας; Από ποιο βιβλίο; Αν δεν έχετε να μου προτείνετε κάποιο, συνεχίστε το διάλογο, έχω πολλά κενά. Και με λιγότερες άγνωστες λέξεις, παρακαλώ! Και τι είναι αυτό το β' σχέδιο Ατσεσον υπήρχε και α'; Και, δηλαδή, υπήρχε και ΕΟΚΑ Α'; Πολλά κενά, πολλά...

ODYSSEFS CHIOS είπε...

Πώς να τα συμπληρώσεις Κική μου τα κενά με τον Μεταφορεύς που έχεις μπλέξει. Όλο απορίες πρέπει να είσαι. Τουλάχιστον, τον μικρό ξέρεις πως τον έκανες ή ρωτάς τον Μεταφορεύς και δε σου λέει...

kiki είπε...

Ό,τι μάθαμε, μάθαμε odysseas!