Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ο διαχρονικός ρατσισμός σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ελλάδα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού σήμερα και ο πιγκουίνος με τη βοήθεια του TVXS, θυμάται μία από τις καλύτερες εκπομπές που έδειξε η ελληνική τηλεόραση.
Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το TVXS και εδώ
μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξαιρετική εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου, η οποία προβλήθηκε πριν από έντεκα χρόνια. Και τα διδάγματά της είναι πολλά...
Το σενάριο έχει ως εξής:
«Το Μάρτιο του 1998 η κοινοτική αρχή στο Παλαιό Κεραμίδι, ένα χωριό στο νομό Πιερίας, απαγόρευσε την κυκλοφορία των Αλβανών μεταναστών μετά τη δύση του ηλίου. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επισκέφτηκε το Παλιό Κεραμίδι και κάλεσε τους κατοίκους σε δύο δημόσιες συζητήσεις.
Στην αρχή, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι υπερασπίστηκαν την απόφαση. Προβλήθηκε τότε στους παριστάμενους ένα ντοκιμαντέρ που είχε γυριστεί στις ΗΠΑ με θέμα την αντιμετώπιση των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική στην αρχή του αιώνα. Όπως αφηγούνται επιζώντες εκείνης της εποχής και ιστορικοί, οι Έλληνες είχαν πέσει θύματα ρατσιστικών διακρίσεων και προκαταλήψεων εναντίον των μεταναστών από τις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Όταν έφταναν στην Αμερική τους έβαζαν σε καραντίνα και τους υπέβαλαν σε εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις και ανακρίσεις. Όσοι κατάφερναν να περάσουν τις εξετάσεις προσλαμβάνονταν με χαμηλότατους μισθούς στις ανθυγειϊνές δουλειές που δεν έκαναν οι Αμερικανοί. Στο νότο σημειώνονταν συχνά συγκρούσεις μεταξύ των μελών της Κου-Κλουξ-Κλαν και των Ελλήνων.
Στη συνέχεια της συζήτησης με τους κατοίκους στο Παλαιό Κεραμίδι αποκαλύφθηκε ότι στο χωριό τους δεν είχε συμβεί κανένα σοβαρό επεισόδιο από τους Αλβανούς. Ορισμένοι παραδέχτηκαν ότι η συμπεριφορά τους απέναντί τους ήταν ίδια με αυτή των Αμερικανών απέναντι στους Έλληνες μετανάστες. Άλλοι όμως είπαν ότι αυτά συνέβαιναν παλαιότερα. Τότε στους παρευρισκομένους προβλήθηκε ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ για ένα πρόσφατο επεισόδιο εναντίον ενός Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία».

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρατσιστικό παραλήρημα από τους ''κατοίκους Αγίου Παντελεήμονα'' (πόσους εκπροσωπεί, άραγε, αυτό το μόρφωμα;), για τους οποίους είμαι βέβαιος ότι ο καθένας απ' αυτούς τους... ατόφιους Ελληνες - ιδιοκτήτες της χώρας έχει έναν, τουλάχιστον, συγγενή... βδελυρό μετανάστη είτε στην Αμερική, είτε στη Γερμανία, είτε στην Αυστραλία.
Πριν από την έλευση των μεταναστών, η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ήταν κάτι μεταξύ παρισινής Μονμάρτης, Μανχάταν και Οξφόρδης. Αλογομούρηδες, νταβατζήδες, πουταναριό, φερτάκηδες, χαρτπαικτικές λέσχες, αεριτζήδες, βλαχόμαγκες και παρεμφερείς δυνάμεις, ουδεμία σχέση είχαν κι έχουν με τον επίγειο παράδεισο του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Υποθέτω ότι ο εμπνευστής του κειμένου ''των κατοίκων'' είναι ένας υστερικός ημιμαθής με... ατίθασο τσουλούφι, που στη γειτονιά του τον φωνάζουν ''Μπουμπούκο''!
Εφτασε η στιγμή της αλήθειας!...

Ανώνυμος είπε...

Είμαι η Γιούλη, για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το επίθετό μου, που έχω ζήσει στην περιοχή κι έχω εργαστεί ως ιερόδουλος στην οδό Φυλής. Συμφωνώ ότι πρέπει να φύγουν οι ξένοι από την περιοχή. Διότι η περιοχή έχει χάσει το χρώμα της. Δεν γουστάρω τους Μπαγκλαντεσιανούς, ιδίως αυτούς.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Πολύ σοφά διδάγματα. Μπράβο για την ανάρτηση! Χαίρομαι για την @γνωριμία.

Πιγκουίνος είπε...

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αυτοαποκαλούμενο εκπρόσωπο του Αγίου Παντελεήμονα, αν και υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, το γενικότερο πνεύμα μίσους που αναβλύζει από το κείμενό σου, καθιστά αδύνατη κάθε προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου.
Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως εσύ βιώνεις από... πρώτο χέρι αλλά οι λύσεις που προτείνεις είναι εξτρεμιστικές.
Παρακολούθησε, πάντως, και την εκπομπή του Κούλογλου. Ίσως δεις τα πράγματα κάπως αλλιώς. Όπως και να έχει, οφείλω να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψη και την κατάθεση της άποψής σου.
Agapi, χαίρομαι κι εγώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου. Ελπίζω να συνεχίσεις να επισκέπτεσαι συχνά τον πιγκουίνο. Θα σε επισκερτώ, σίγουρα, κι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς το "πολύ σωστά διδάγματα" της agapi πήγαινε στο μακροσκελές πρώτο σχόλιο, πιγκουινάκο...

Ανώνυμος είπε...

Ρε Πιγκουίνε, εμένα γιατί δεν με ευχαρίστησες για την επίσκεψη; Τι ρατσισμός είναι αυτός;

Πιγκουίνος είπε...

Εσένα σε ξέρω προσωπικά και έχεις ξαναγράψει. Μέχρι και ανάρτηση έχει κάνει στο μπλογκ, είσαι ήδη γνωστός. Μη μου πεις ότι πληγώθηκες!
Άλλωστε, δεν βλέπω κάποιο σχόλιο με την υπογραφή «Μεταφορεύς» στη συγκεκριμένη ανάρτηση...

Ανώνυμος είπε...

Κάνουμε και χιουμοράκι;