Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

«Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»

Είναι η δεύτερη φορά που ασχολούμαι με τις εκπομπές των «Μεγάλων Ελλήνων» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Νομίζω ότι η παρουσίαση του πορτραίτου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τη Σία Κοσιώνη χθες υπήρξε άψογη, κάτι απόλυτα φυσιολογικό μιας και πρόκειται για καλή, μορφωμένη και πολύ έμπειρη δημοσιογράφο
.
Θα ήθελα να σταθώ κυρίως στο ότι η κ. Κοσιώνη δεν έκρυψε τα εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά που συνέβησαν στην άλωση της Τρίπολης, δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις ή να αποσιωπήσει γεγονότα φέρνοντας την ιστορία στα μέτρα μας, κάτι που πιστεύω ότι συνηθίζουμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες. Δεν παίρνουμε εύκολα την απόφαση να... βασανιστούμε για να ανακαλύψουμε την αλήθεια όταν αυτή δεν μας συμφέρει.
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι οι εξεγερμένοι σκότωσαν περίπου 32.000 άμαχους στην Τρίπολη και αυτό οφείλουμε να το παραδεχθούμε. Νομίζω ότι πλέον όλοι το ξέρουμε, άλλωστε το γεγονός καταγράφεται και στα «Απομνημονεύματα» του ίδιου του Κολοκοτρώνη.
Όπως, λοιπόν, εξυμνούμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας, έτσι οφείλουμε να στεκόμαστε και στα αρνητικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που πολεμούσαν, που είχαν αδυναμίες, όχι με αγγέλους. Και δυστυχώς, η σφαγή των αμάχων της Τρίπολης, είναι μία σκοτεινή σελίδα στην ελληνική Ιστορία.
Πρέπει λοιπόν να τη δούμε κατάματα και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Και όχι το αντίθετο.
Ελπίζω ότι από το ίδιο πνεύμα θα διακατέχεται και ο επιμελητής της επόμενης εκπομπής της σειράς, για τον Αλέξανδρο...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απ' όλα όσα άκουσες για τον Κολοκοτρώνη δηλαδή, μόνο τη σφαγή των αμάχων κράτησες.

Και ελπίζεις να διακατέχεται και η εκπομπή για τον Μέγα Αλέξανδρο από το ίδιο πνεύμα. Μάλιστα...

Πιγκουίνος είπε...

Απ' όλα όσα διάβασες αυτό κράτησες; Τα ανδραγαθήματα του Κολοκοτρώνη τα ξέρουμε και τα κάναμε χίλιες φορές επανάληψη στο σχολείο.
Η εκπομπή αυτή διαφοροποιήθηκε από τα συνηθισμένα κάνοντας λόγο και για πράγματα που... ξέχασαν να μας τα πουν στο σχολείο. Αυτό υποστηρίζει το κείμενο.
Θεωρείς ότι η εκπομπή για τον Αλέξανδρο θα πρέπει να τον... λιβανίζει;

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά.

Τι κακό έκανε ο Μέγας (όπως βλέπεις δεν παρασύρομαι και χρησιμοποιώ κανονικά τον επιθετικό προσδιορισμό) Αλέξανδρος;

Πιγκουίνος είπε...

Ίσως, λέω ίσως, στην εκπομπή της Δευτέρας να μάθεις αν έκανε κανένα κακό.

Ποντικός είπε...

Μου αρέσει αυτό το κολπάκι του ΣΚΑΙ μας βαζει να μιλάμε για τους σημαντικούς, -πολύ ή λίγο σπουδαίους δεν είμαι εγώ που θα το πω- ανθρώπους που έζησαν σε αυτον τον τόπο αλλά το κάνει με όρους λαικής αγοράς...Εδώ τα καλά μαρούλια -βλέπε Καπιδίστρια- εδώ οι φρέσκιες πατάτες -με λένε Πλάτωνα- κλπ.... Κάτι σαν τις ψηφοφορίες του "fame story"..

Επιπλέον , λέτε να μπορεί ο νεο-έλληνας που κατατάσσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, την Βουγιουκλάκη και τον Λαζόπουλο μεταξύ των σημαντικότερων ελλήνων
όλων των εποχών να αποτανθεί για την συμβολή π.χ του Ηράκλειτου;. Εγώ λέω μάλλον όχι.
Μην τσιμπάτε παιδιά πιο χαλαρά, ΜΙΛΆΜΕ ΓΙΑ ΈΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΌ ΠΡΟΙΌΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΉΣΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΆΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΜΟΠΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Πιγκουίνος είπε...

Ποντικέ, νομίζω ότι είσαι λίγο σκληρή στις κρίσεις σου για την ποιότητα των εκπομπών. Προφανώς, δεν τις θεωρείς αρκετά καλές και η άποψή σου είναι απόλυτα σεβαστή.
Ωστόσο, το γεγονός ότι μας κάνουν να μιλάμε (πολιτισμένα πάντα) για ιστορικά θέματα και να ανταλλάσσουμε απόψεις, είναι σίγουρα θετικό.
Ακόμη και μέσα από μία τηλεοπτική εκπομπή (όχι απαραίτητα τη συγεκριμένη, γενικά μιλάω) μπορούμε να μάθουμε πράγματα και να κερδίσουμε σε γνώσεις ώστε να αποτιμήσουμε καλύτερα το παρελθόν μας και εκείνους που το διαμόρφωσαν. Έτσι, ίσως να σταματήσουμε να τοποθετούμε τον Λαζόπουλο και τον Παπαδόπουλο στις εξέχουσες μορφές του έθνους μας.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν, ο Κολοκοτρώνης ήταν Πελοποννήσιος. Και ως γνωστόν, ο Πελοποννήσιος είναι επάγγελμα και ουχί δηλωτικό καταγωγής! Από εκεί και πέρα, είστε ανεπίκαιροι, διότι σήμερα παίζει ο Ολυμπιακός Κύπελλο με τον Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο της... Τριπολιτσάς. Κοινώς το θέμα είναι η ομάδα του... Καραϊσκάκη (και ουχί του Κολοκοτρώνη), η οποία θέλει ν' αλώσει (δεν της το εύχομαι...) την Τριπολιτσά!
Καταγγέλω, επίσης, πέρα από τη σφαγή των μάχων το αγαπημένο link του Πιγκουίνου, το Odysseas from Chios, ότι δεν μου αναρτά τα καίρια και εύστοχα -όπως πάντα- σχόλιά μου. Συγγνώμη, που blog μοντέλο το έκανα μπορντέλο, αλλά έτσι άπονη και σκληρή είναι η διαδικτυακή ζωή!
Δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι διαλέγουν για ψευδώνυμα θηλαστικά (Πιγκουίνος, Ποντικός κ.ο.κ.). Γιατί όχι... ντιβανομπάουλο, κομολί, σαλοτραπεζαρία κλπ. Δεν είμαι ψυχαναλυτής και ζητώ τις γνώσεις ενός τέτοιου για να το εξηγήσει.
Τέλος, σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος διότι θα πάω σούπερ μάρκετ. Το κακό είναι ότι δεν είμαι ο Κολοκοτρώνης, ούτως ώστε να δέσω το άλογο έξω από τον ''Σκλαβενίτη'' και θ' αναγκαστώ να κουβαλήσω τις τσάντες με τα χέρια! Αλλά, όπως λέει και ο Σολωμός, τον οποίο επικαλείστε, εθνικό είναι το αληθινό. Δηλαδή, 300 γραμμάρια σαλάμι μπίρας, δύο γάλατα, τυρί για τοστ, μαλακτικό για το πλυντήριο και ένα κουτί μπεσαμέλ!