Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ο τελευταίος -ίσως- Ναζί που οδηγείται στη Δικαιοσύνη

Ο τελευταίος, ίσως, Ναζί που θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για εγκλήματα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ο John Demjanjuk. Η εισαγγελία Μονάχου εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του 88χρονου, ο οποίος είναι γνωστός ως «Ιβάν ο τρομερός» και θεωρείται ότι ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο εξόντωσης του Sobibor.
Οι κατήγοροί του εκτιμούν ότι ήταν από τους σαδιστές χειριστές των θαλάμων αερίων και εμπλέκεται στη δολοφονία περίπου 29.000 Εβραίων. Ο Demjanjuk είχε συλληφθεί το 1977, όταν επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος τον εμφάνισαν ως φρουρό στο στρατόπεδο Treblinka. Τότς του αφαιρέθηκε η αμερικανική υπηκοότητα και εκδόθηκε στο Ισραήλ, όπου δικάστηκε. Ωστόσο, τότε κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών, έγινε ξανά δεκτός στις ΗΠΑ αλλά με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν νέα στοιχεία (έγγραφα υπηρεσιών και αρχεία που αποδεικνύουν πως υπηρέτησε στο στρατόπεδο) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον είναι ένοχος.
Η οικογένειά του, πάντως, υποστηρίζει πως είναι αθώος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας αυτόπτης μάρτυς για να καταθέσει σε βάρος του.

1 σχόλιο:

xashee's corner είπε...

Thank you so much for your visit and for saying hi! :) Hi from sunny Southern California! it is WONDERFUL to meet you!