Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ο απολαυστικός Φοίβος Δεληβοριάς (και η Πέννυ...)

Έστω και με καθυστέρηση, είπα να γράψω δύο λόγια για τις εντυπώσεις μου από τη σαββατιάτικη εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ήταν η δέκατη και τελευταία του «πρεμιέρα» (έτσι είχε... βαφτίσει τις παραστάσεις του) και ευτυχώς η παρέα μαζεύτηκε (με την... τρίτη και έστω και χωρίς τη Γιώτα!) και προλάβαμε να τον δούμε.
Προσωπικά, ως «φαν» του Φοίβου, τον απόλαυσα. Η ξεχωριστή φωνή του, οι όμορφες μελωδίες των τραγουδιών του, ο πανέξυπνος και ιδιαίτερος στίχος του, η ενέργειά του, το απίστευτο χιούμορ που διαθέτει (κάτι που απέδειξε πολλές φορές, όπως π.χ. στο "διάλειμμα για διαφημίσεις" αλλά και όταν τραγούδησε μεταφρασμένο στα ελληνικά το «Sex bomb» του Τομ Τζόουνς!) και όλα αυτά με φόντο το μεσοπολεμικό σκηνικό που είχε στηθεί, ήταν αρκετά για να «γεμίσουν» τη βραδιά.
Δίπλα του, η πανέμορφη και δροσερή Πέννυ Μπαλτατζή με την εξαιρετική φωνή της, σχετικά άγνωστη (ακόμη) στο ευρύ κοινό αλλά με όλο το μέλλον μπροστά της, ενώ εμφανίστηκαν και οι Musica Ficta.
Τώρα, περιμένουμε τις συναυλίες του καλοκαιριού. Υπομονή...
ΥΓ. Παρακαλούνται τα υπόλοιπα μέλη της παρέας να καταθέσουν τις απόψεις τους...


Τα δύο βίντεο, που προέρχονται από το σάιτ του Φοίβου (foidel.gr), περιγράφουν τη φάρσα των
συνεργατών του στη διάρκεια της... αυστηρώς ακατάλληλης «Υβρεοπομπής», που τραγούδησε το Σάββατο.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δύο πράγματα έχω να σχολιάσω:

α) Ο Φοίβος είναι πραγματικά εξαιρετικός στα live του.

β) Που ήταν η Γιώτα το Σάββατο και δεν μπορούσε να έρθει????? Γιατί απέφυγε τον Φοίβο???? Τι το καλύτερο είχε να κάνει?????..... εεεεεε Γιώτα????

Πιγκουίνος είπε...

Καλώς ήρθες, vivian. Η... επίσημη τοποθέτηση της Γιώτας είναι ότι είχαν πάει στο σπίτι της οι κουμπάροι. Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί αν αυτό στέκει ως σοβαρή δικαιολογία...

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Vivian, τροφή για σχόλια δίνεις στον Πιγκουίνο να συνεχίζει να μου τι λέει!

coach pepu είπε...

Θα καταθέσω και γω την άποψη μου...
Πολύ καλός ο Δεληβοριάς (αν και τον είδα για πρώτη φόρα και δεν είμαι fan του). Ιδιαίτερα μου άρεσε η μουσική του και κυρίως στο πρώτο μέρος. Όσον αφορά την Πέννυ Μπαλτατζή δεν έχω λόγια γι'αυτή την φωνή. Ας δουν και κάποιοι πιο μακριά απο το x-factor και τα λοιπά talent shows, υπάρχουν τρομερές φωνές που μένουν εκτός.
Για τους musica ficta, θα αφήσω την Έλενα να σχολιάσει, ξέρει εκείνη...
Περάσαμε πολύ ωραία, Πιγκουινάκο!!!

Ανώνυμος είπε...

Εχω το προνόμιο να ανήκω στον στενό κύκλο του Πιγκουινάκου και να δέχομαι προσκλήσεις να παρισταμαι μαζί του σε τέτοιες παραστάσεις (λυσσάξτε απο τη ζήλια σας οπαδοί του πιγκουινάκου, χαχα).

Θα καταθέσω κι εγώ αναλυτικά τις εντυπώσεις μου από την παρασταση, αλλά όχι τώρα, αργότερα που θα 'χω χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

Ακολουθεί μακροσκελές post. Πάρτε βαθιά ανάσα και φύγαμε.

Fan του Δεληβοριά δεν είμαι, γενικά δεν ακούω τέτοια πράγματα ούτε συνηθίζω να πηγαίνω σε τέτοια μαγαζιά. Αν δεν ήταν φίλος μου ο πιγκουινάκος δηλαδή, δεν υπήρχε περίπτωση να πάω σε μία τέτοια παράσταση.

Για να είμαι ειλικρινής, δηλαδή, περίμενα ότι θα σκυλοβαρεθώ. Και ο Δεληβοριάς τόσα χρόνια που τον παρακολουθούσα επιφανειακά μου έδινε την αίσθηση του κουλτουριάρη "δήθεν", είχα δηλαδή την αίσθηση ότι ανήκε σε μία κατηγορία καλλιτεχνών που πραγματικά σιχαίνομαι. Αλλά έπεσα έξω.

Τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του Δεληβοριά ήταν και αυτά που μου άρεσαν περισσότερο. Η φωνή του έχει πράγματι ωραία χροιά, δεν είναι σπουδαίων δυνατοτήτων βέβαια, γι' αυτό προφανώς και τα τραγούδια που γράφει δεν έχουν υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις. Πιο πολύ από τα κομμάτια, βέβαια, μου άρεσε το show. Ο τύπος έχει καλή αίσθηση του χιούμορ. Στην αρχή δέχθηκα με επιφύλαξη τα αστεία του, δεν με έπειθε δηλαδή ότι είναι αυθεντικός, αλλά στην πορεία με κέρδισε. Έξυπνο το "διάλειμμα για διαφημίσεις" (όταν το είπε νόμισα ότι ήταν σχήμα λόγου, αλλά τελικά...), ωραία και η "Υβρεοπομπή" (καλή φάση και οι αντιδράσεις των συνεργατών του, ακόμα και για μένα που έχω δει Monty Python :P), μ' άρεσε που δεν ντράπηκε να βγει με το χαρτί στο χέρι για να πει το Sex Bomb. Ωραίος τύπος γενικά, ανέβηκε αισθητά στην εκτίμησή μου (σκασίλα του μεγάλη, αλλά οφείλω να το πω).

Η Πέννυ Μπαλτατζή, η οποία έθελξε και τους προλαλήσαντες (ειδικά τον πιγκουίνο... Μέλια βλέπω να στάζουν!), ήταν ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη. Ο παραλληλισμός του Σπύρου (coach_pepu) με το X-Factor είναι απολύτως εύστοχος, το κορίτσι αυτό είναι κλάσεις ανώτερο από τις τύπισσες που προσπάθησε να μας πλασάρει η εν λόγω εκπομπή ως "ποιοτικές τραγουδίστριες που θα γίνουν Νο 1". Ειδικά στα ξένα κομμάτια που τραγούδησε ήταν εκπληκτική. Τέλεια προφορά, πατούσε σωστά στις νότες, όπως πρέπει. Σημειώστε το όνομα για να θυμάστε όταν γίνει ευρύτερα γνωστή (γιατί με τον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει, διάσημη δεν θα γίνει ποτέ) ότι εμείς σας τα είχαμε πει πρώτοι.

Musica Ficta. Άλλη μία μεγάλη έκπληξη. Καταλαβαίνω γιατί σε πολλούς προκάλεσαν μέχρι και το γέλιο, μια δεν κόλλαγαν σε μια τέτοια παράσταση. Ούτε εγώ μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα αγόραζα δίσκο τους, μια και δεν ακούω τέτοια πράγματα. Αλλά τα παιδιά κέρδισαν τη συμπάθειά μου διότι έπαιζαν εξαιρετικά, με φοβερό πάθος και, το κυριότερο, μας έβαλαν (όσους, τουλάχιστον, τους ακούσαμε με προσοχή) στην σκοτεινή ατμόσφαιρα της μουσικής τους. Μεγάλο επίτευγμα αυτό, ειδικά όταν απευθύνεσαι σε ένα μη οικείο κοινό και βρίσκεσαι σε "ξένο" περιβάλλον. Η φωνή του Απόλλωνα (που παίζει ακόμα κιθάρα και πλήκτρα) με έκανε σε στιγμές να ανατριχιάσω. Γενικά το παιδί φαίνεται πως "το έχει", είναι ικανό να πάει μπροστά. Και οι άλλοι δύο μουσικοί του σχήματος ήταν πολύ καλοί.

Να σημειωθεί, τέλος, η Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΗ απόδοση των μουσικών του Δεληβοριά (οι μονίμως αδικημένοι αυτών των παραστάσεων, ούτε εγώ που συνήθως τα προσέχω αυτά συγκράτησα ονόματα), ειδικά ο μπασίστας έδωσε ρέστα και με το ακουστικό και με το ηλεκτρικό.

Πολύ ωραία βραδιά γενικά, καλή παρέα, όμορφα περάσαμε. Και αν σας δοθεί στο μέλλον η δυνατότητα (που θα σας δοθεί) να πάτε.

Fysalid είπε...

Το ξέρω ότι ζηλεύετε οι υπόλοιποι που δεν ήρθατε το Σάββατο το βράδυ στην παράσταση του Δελληβοριά. Όχι γιατί ήταν η τελευταία πρεμιέρα αλλά γιατί εκείνη τη σπάνια νύχτα φιλοξενήθηκαν οι Musica Ficta (ή όπως αλλιώς γράφονται)! Πραγματικά δεν έχω λόγια...ούτε τύμπανα μετά την κακοποίησή τους!!!! Οκ, ωραία η ατμόσφαιρα, η σκοτεινή, πεσιμιστική σχεδόν γοτθική διάθεσή τους αλλά παιδιά μου...έλεος!!!! Μονότονο!!! Το μόνο τραγούδι που μας έκανε να αναθαρρύσουμε κάπως ήταν το πρώτο και καλό θα ήταν να ήταν και το τελευταίο της παραστασης. Ή τουλαχιστον να έπαιζαν σκέτη μουσική????Δεν ξέρω....προτάσεις ρίχνω....
Το ότι το διασκεδάσαμε όμως είναι γεγονός.
Αυτά για την ώρα!!!Σπυρο...το γκρουπ!

Ανώνυμος είπε...

Χμ, το είπα και πάνω. Οι Musica Ficta δεν απευθύνονται στο κοινό του Δεληβοριά και δεν κολλούσαν στη συγκεκριμένη παράσταση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλοί, έτσι;

Κι εγω, ας πούμε, έχω για θεούς τους Titan Force και ο Harry Conklin είναι αντικειμενικά ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές που έχουν πιάσει ποτέ μικρόφωνο παγκοσμίως. Αλλά αν παρω μεθαύριο τον Πιγκουινάκο μαζί μου να τους δει και να τους ακούσει, είμαι σίγουρος ότι θα φύγει τρέχοντας, γιατί δεν είναι συνηθισμένος να ακούει τέτοια πράγματα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι είναι τέλειοι σ' αυτό που κάνουν.

Και μιλάμε για πιτσιρίκια, έτσι; Το παλικάρι που τραγουδούσε είναι κάτω από 20 χρονών - η μπάντα ξεπήδησε από το Schoolwave, οπως διαπίστωσα ψάχνοντας στο internet τις τελευταίες ημέρες - και φαίνεται πως έχει μεγάλο ταλέντο. Και μόνο το γεγονός ότι αντιπαρήλθε του προβλήματος της φωνής του καταφέρνοντας να τραγουδήσει τόσο παθιασμένα, εμένα με κέρδισε.

Πιγκουίνος είπε...

Ευάνθη, όντως έγραψες κείμενο 500 λέξεων στις 4 το πρωί; Αυπνίες;

Ανώνυμος είπε...

Στις 2:00 γύρισα σπίτι και ξέρεις οτι για να φύγει η υπερένταση από τη δουλειά θέλω πάντα ένα τριωράκι μέχρι να κοιμηθώ. Ναι, τότε το έγραψα. =)

Μεταφορεύς είπε...

Είμαι ο μεταφορεύς του Ευκάλυπτου στον Γυάλινο Κόσμο. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Καζαντζίδη! Αν ζούσε, θα του έδινε μια να σπάσει του Γυάλινου Κόσμου, επειδή ο ένας πηγαίνει εκεί διότι έχει αϋπνίες, ο άλλος για την... πανέμορφη και δροσερή Πένυ... τάδε (τόσο γλυκανάλατα επίθετα ούτε η Νίνα Βλάχου στην '' Απογευματινή'' του 1978) και ο Πιγκουινάκος (μα, είναι... εντεχνικό ψευδώνυμο για κοτζάμ άνδρα;)γιατί έχει όραμα... Την επόμενη φορά θα κλείσει πούλμαν να σας πάει στα Λουτρά Υπάτης! Και μετά για ρυζόγαλο στο Λιανοκλάδι, υπό τους ήχους του Βάγκνερ. Πηγαίνουν οι ''Βαλκυρίες' με την κανέλλα, είναι ποιοτικό...
Εν πάση περιπτώσει, ο Δεληβοριάς κάνει πως τραγουδάει σε νυχτερινό μαγαζί και οι θαμώνες κάνουν πως διασκεδάζουν. Προφανώς, η Γιώτα, την οποία δεν γνωρίζω, είναι η... λουλουδού και γι' αυτό ανησυχείτε όλοι που δεν εμφανίστηκε. Τόσο κέφι, σου λέει, και ούτε ένα πανεράκι;
Η απορία μου είναι γιατί όλους αυτούς τους έντεχνους τους λένε τον έναν Φοίβο, τον άλλον Ορφέα (τον... φωτοβολίδα, ντε), τον τρίτο Αλκίνοο κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι ο Ευάνθης έχει όνομα έντεχνου. Και ανάλογο κέφι, βεβαίως - βεβαίως...
Την επόμενη φορά που ο Ευκάλυπτος θα έχει αϋπνίες, ο μεταφορεύς θα τον πάει στον... Ελατο στην 3ης Σεπτεμβρίου, για να καούν τα κάρβουνα!
Πού ξέρεις, μπορεί να συναντήσει και τον Παλαιοκώστα! Θεσσαλός, γαρ. Και άμα δει ο Παλαιοκώστας τι γκρίνια κυκλοφορεί έξω, θα πάρει το ελικόπτερο της γραμμής και θα επιστρέψει στον Κορυδαλλό!