Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Θιβέτ, 50 χρόνια μετά την εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποτυχημένη εξέγερση του Θιβέτ κατά της Κίνας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξορία του πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών, Δαλάι Λάμα. Παρά τις δεκαετίες κατοχής, οι Θιβετιανοί εξακολουθούν να τολμούν να υψώνουν τη φωνή τους καλώντας για περισσότερη αυτονομία από τον κινεζικό ζυγό – καθώς και την επιστροφή του πνευματικού τους ηγέτη στη χώρα.
Στις 17 Μαρτίου του 1959, ο τότε 23χρονος Δαλάι Λάμα διέφυγε στην Ινδία έφιππος, μετά την εξέγερση χιλιάδων οπαδών του κατά του κινεζικού στρατού. Η κυβέρνηση του Πεκίνου κατέπνιξε βίαια το κίνημα.
Τριάντα χρόνια μετά, το 1989, Κινέζοι στρατιώτες πυροβόλησαν μοναχούς και μοναχές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία
στην πρωτεύουσα την αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ, Λάσα. Στις 14 Μαρτίου του περασμένου έτους οι Θιβετιανοί ξεσηκώθηκαν για άλλη μια φορά. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 19 νεκρούς αλλά οι εξόριστοι Θιβετιανοί μιλάνε για περίπου 200 θύματα. Επιπλέον, 2.405 άτομα συνελήφθησαν από τα οποία τα 76 καταδικάστηκαν με πολύχρονες ποινές.
Το Πεκίνο πλέον ανησυχεί έντονα για περισσότερες αναταραχές. Ένοπλες δυνάμεις της Αστυνομίας και του στρατού επιτηρούν τους δρόμους που οδηγούν στην Xiahe στην επαρχεία Gansu, όπου βρίσκεται το μοναστήρι Labrang. Οι ξένοι δεν επιτρέπονται στην Xiahe ενώ οι Κινέζοι επισκέπτες πρέπει να υπογράψουν ένα πρωτόκολλο κατά την είσοδό τους στην πόλη. Σε αντίθεση με τις εικόνες του Μαρτίου του 2008, όταν εκατοντάδες μοναχών γέμιζαν τους δρόμους, φέτος οι συνήθως πανταχού παρόντες μοναχοί δεν εμφανίζονται πουθενά.
Ο φόβος του Πεκίνου γίνεται αισθητός και στη γειτονική επαρχεία Qinghai όπου τους δρόμους οργώνουν στρατιωτικά καμιόνια, τα διεθνή τηλεοπτικά προγράμματα απαγορεύονται και οι Θιβετιανοί πολίτες δεν λαμβάνουν άδεια εξόδου από τη χώρα.
Παράλληλα, το Πεκίνο επιχειρεί να «ξαναγράψει» την Ιστορία, υποστηρίζοντας με εκθέσεις, άρθρα εφημερίδων, talk-shows, προπαγανδιστικά σποτάκια και συνεντεύξεις ότι η κινεζική εισβολή του 1950 βελτίωσε ποικιλοτρόπως τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

(Πηγή: TVXS)

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν διαδηλώσεις συμπαράστασης στο Θιβέτ, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασε μας με το λαμόγιο τον Δαλάι, που άφησε το Θιβέτ σε φεουδαρχικό μεσαίωνα, όπου τα μοναστήρια έπιναν το αίμα των φουκαράδων. Χωρια που τον είχε εκεί ηCIA ως αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο της Κίνας του Μάο. Δεν λέω ότι οι Κινέζοι ήταν και είναι άγιοι (κάθε άλλο) και δεν ξέρω καν αν έχουν άγιους οι Βουδιστές, αλλά του Δαλάι Λάμα του χρειάζεται παντόφλα. Μεταφορικώς. Διότι κυριολεκτικώς δεν έχει ανάγκη. Φορέι παντοφλίτσα (πεδιλάκι ή όπως αλλιώς λέγεται το πατούμενό του) Prada.
Μεταφορεύς

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε, στις 20 Ιουλίου θα δούμε αντίστοιχο άρθρο;

Ανώνυμος είπε...

Απορία: αν στο Θιβέτ έχει κάποιος μυωπία 1 β. στο ένα μάτι και 3 στο άλλο, υποβάλλεται σ' επέμβαση με λέιζερ; Ξέρω ότι ο έρωτας τυφλώνει, αλλά τέτοια καλπάζουσα απώλεια της όρασης δεν έχω ματαδεί. Η άποψή μου, Πιγκουίνε, είναι να υποβληθείς τώρα σ' εγχείρηση προστάτη, για να είσαι ήσυχος μέχρι τα 70!

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι στις 20 Ιουλίου, πέρα από του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου;

Πιγκουίνος είπε...

Μεταφορέα, το ό,τι η CIA είχε ενισχύσει οικονομικά το Θιβέτ παλαιότερα είναι αληθές αλλά αυτό απέχει πολύ από το να βγάλουμε τον Δαλάι Λάμα πράκτορά της. Είναι λογικό να επωφελείται από τη βοήθεια που παίρνει από οποιονδήποτε του την προσφέρει, έστω και αν αυτός δεν το κάνει για το καλό του Θιβέτ αλλά για το κακό της Κίνας. Όποιος και να ήταν στη θέση του το ίδιο θα έκανε. Εδώ εμείς, το 1821, αν δεν είχαμε την υποστήριξη των δυνάμεων της εποχής εκείνης, που δεν ήθελαν μεγάλη την Οθωμανική αυτοκρατορία, ίσως να ήμασταν ακόμη σκλαβωμένοι (τη ναυμαχία στο Ναυαρίνο δεν την κέρδισαν οι στρατιωτικά ηττημένοι Έλληνες αλλά οι ξένες δυνάμεις. Φυσικά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα των αγώνα των ηρώων μας).
Λαμόγιο μόνο εσύ τον λες, τη στιγμή που αυτός γυρίζει όλον τον κόσμο για να ευαισθητοποιήσει τους πάντες για την κατοχή της χώρας του. Παράλληλα, σταθερός στις αρχές του κατά της βίας, επιμένει στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος επιζητώντας σε κάθε ευκαιρία τη συννενόηση με τις κινεζικές αρχές. Η φιλοσοφία του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον φεουδαρχικό μεσαίωνα που αναφέρεις. Και για το λόγο αυτό όλοι οι Θιβετιανοί τον λατρεύουν και δεν θα συμφωνούν μαζί του για τα περί παντόφλας.
Ευάνθη, προτού μιλήσουμε για τους κακούς Τούρκους και την εισβολή στην Κύπρο, μήπως θα έπρεπε να αναφερθούμε στα λάθη που κάναμε εμείς ως Ελλάδα (π.χ. πραξικόπημα σε ένα ανεξάρτητο κράτος) και οδήγησαν (και αυτά) την κατάσταση σε αυτό το σημείο; Εγώ εκεί εστιάζω το ενδιαφέρον μου. Στις 15 Ιουλίου. Όπως και να έχει όμως, αν θέλεις, μπορείς να γράψεις εσύ ένα κείμενο για το συγκεκριμένο ζήτημα και να δημοσιευτεί στον πιγκουίνο στις 20/7 ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία επιθυμείς.

Ανώνυμος είπε...

OK. Θα γράψω. Ελπίζω σε δημοσίευση, ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Προτού μιλήσουμε για τους κακούς... Κινέζους και στην εισβολή στην... Λάσα, μήπως θα έπρεπε ν' αναφερθούμε στα λάθη που κάναμε εμείς ως... Θιβέτ και οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο; Σύ είπας, Πιγκουίνε...

Πιγκουίνος είπε...

Τι λάθη έκαναν; Αυτοί φταίνε που συνορεύουν με την Κίνα;