Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Λίγη (νόμιμη) βία παρακαλώ...

Ο Νίκος Δήμου λέει τα πράγματα που κι εγώ θέλω να πω (και πολλοί άλλοι υποθέτω) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αναφορά έχει να κάνει με τους... αγωνιστές του ΠΑΜΕ και τα όσα συνέβησαν προχθές στο λιμάνι του Πειραιά.
«Ο Max Weber ορίζει το κράτος ως τον μόνο θεσμό που δικαιούται (με νόμο) να χρησιμοποιεί βία. Κατέχει 'το μονοπώλιο της νόμιμης βίας'. Το κακό είναι ότι συνήθως την χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο και σε λάθος ανθρώπους. Κυρίως τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους τσιγγάνους – όπου η χρήση βίας δεν θα φέρει συνέπειες.
Όταν όμως πρέπει να την χρησιμοποιήσει για να εφαρμόσει το νόμο με ισότητα απέναντι σε όλους δεν το κάνει. Πιάνει τον φουκαρά τον ντελίβερι με το μηχανάκι επειδή δεν φορούσε κράνος – ποτέ όμως δεν έχω δει να σταματάει ένα από το πανάκριβα τζιπ που παράνομα έχουν καλύψει όλα τους τα τζάμια με κατάμαυρες μεμβράνες.
Και βέβαια τρέμει μπροστά στο ΠΑΜΕ.
Έζησα την Οδύσσεια μίας ξένης που έχασε τις διακοπές της επειδή το ΠΑΜΕ έκλεισε (παράνομα και καταχρηστικά) το λιμάνι του Πειραιά. Η παρέα της είχε νοικιάσει ένα μικρό ιστιοπλοϊκό και έπρεπε να τους συναντήσει στα Κουφονήσια. Άυπνη όλη νύχτα (η πτήση της έφτασε 2 το πρωί) είχε ήδη κλείσει εισιτήριο να φύγει στις 7.25 από το λιμάνι. Δεν έφυγε και η παρέα δεν μπορούσε να την περιμένει. Ξέμεινε εδώ χωρίς χρήματα και κάποιος ξένος δημοσιογράφος με παρακάλεσε να την βοηθήσω.
Εκατοντάδες θα είναι οι ιστορίες ανθρώπων, δικών μας και ξένων, που έχουν υποστεί την βία του ΠΑΜΕ. (Κάθε μία από αυτές και μία ζωντανή δυσφήμιση της χώρας). Το ΠΑΜΕ πότε θα νιώσει την παρουσία του νόμου;
Προς το παρόν, πάντως, πιστεύω πως, σύμφωνα με τον ορισμό του Weber, στην Ελλάδα κράτος είναι το ΠΑΜΕ».
(Από το μπλογκ του Νίκου Δήμου)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πήρε το ιστιοπλοικούλη να πάει διακοπούλες.....

Δράμα σκέτο η κατάσταση

Πιγκουίνος είπε...

Εκτός του ότι δεν πήρε το ιστιοπλοϊκούλι, δεν πήγε και στο νησί, δεν πλήρωσε το ξενοδοχείο, δεν πήγε να φάει στον εστιάτορα, δεν ψώνισε από τους ντόπιους και από όλους στέρησε πολύτιμους πόρους.
Και όταν γυρίσει στην πατρίδα της, θα μιλήσει με τα χειρότερα λόγια για την εμπειρία της στην Ελλάδα και οι φίλοι της, τους οποίους ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ως τουρίστες, ειδικά τώρα, δεν θα επισκεφθούν ποτέ την Ελλάδα.
Το μόνο καλό είναι ότι τουλάχιστον δεν θα βλέπει μηνύματα σαν τα δικά σου, που την ειρωνεύονται κι από πάνω. Βέβαια, αν ήσουν εσύ στη θέση της δεν θα έκανες τον έξυπνο (λέμε τώρα...).

Συμμορίτης ο κονσερβοκούτης είπε...

Βλέπω ότι ο Δήμου, ο Πιγκουίνος και οι λοιπές... δημοκρατικές δυνάμεις κρατάνε ψηλά τη σημαία του "κοινωνικού αυτοματισμού". Με το καλό, βρε μπαγάσηδες, ρίξτε στην πυρά και τους... οδηγούς των τρόλεϊ που κάνουν στάσεις εργασίας την ώρα που ο τουρίστας Φριτζ και η τουρίστρια Σάντι θέλουν να πάρουν το τρόλεϊ για να πάνε από την Πύλη του Αδριανού στο Μουσείο! Σα δεν ντρέπονται...

Πιγκουίνος είπε...

Βρε μπαγάσα, η απεργία στο λιμάνι κυρήχθηκε μόλις από δύο σωματεία από τα έντεκα που απαρτίζουν το συνδικαλιστικό όργανο των απεργών. Η πλειοψηφία (ξέρεις, είναι η πιο σημαντική στις δημοκρατίες...) ήταν κατά, όμως ορισμένοι την είδαν επαναστάτες (πώς είσαι εσύ στα λόγια; έτσι ακριβώς) και έκαναν απεργία.
Επιπροσθέτως, η απεργία είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική από τη δικαιοσύνη (εντάξει δεν είμαι και η τέλεια αλλά σε σύγκριση με εκείνη που έχουν στις χώρες, που οι απεργοί ονειρεύονται να ζήσουν -Κούβα, Κίνα- είναι μία στάλα καλύτερη) αλλά κάποιοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου.
Επίσης, κανένας δεν σκέφτεται πόσο κακό κάνουν στον τουρισμό και στους ανθρώπους που ζουν από αυτόν γιατί νομίζουν ότι έτσι θα ρίξουν τον καπιταλισμό.
Αλλά το καλύτερο είναι ότι έχουν κάποιους σαν εσένα να τους στηρίζουν.
Α, όταν κάνει απεργία ο οδηγός του τρόλλεϊ, ο καθένας μπορεί να φτάσει στον προορισμό με άλλα μέσα. Ενώ στο νησί, δεν μπορείς να πας παρά μόνο με καράβι. Έτσι, δεν είναι... μπαγάσα;

Συμμορίτης ο κονσερβοκούτης είπε...

Και στη Μύκονο μπορείς να πας με αεροπλάνο, αφού το θέτεις ως θέμα «εναλλακτικής λύσης»...
Κι επειδή στην Κούβα και την Κίνα οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι... ελευθερίες και η δικαιοσύνη είναι καθοδηγούμενη, δεν νομιμοποιείται το ΠΑΜΕ να συμμετάσχει ποτέ απεργία!Οχι, ΚΚΕ δεν είμαι, ο αγαπημένος σου Λοβέρδος δραστηριοποιήθηκε για χρόνια μέσα από τις γραμμές του...

Πιγκουίνος είπε...

Μα πολλοί έχουν δραστηριοποιηθεί μέσω του ΚΚΕ, ειδικά παλιά. Αυτό δεν λέει τίποτα.
Πες μας τώρα, πάντως, ότι το ΠΑΜΕ δεν εκφράζεται και δεν του επιτρέπεται να απεργεί. Μόνο ότι βρίσκεται υπό διωγμόν δε έχεις πει ακόμη.
Επίσης, φοβερό το επιχείρημα ότι μπορείς να πας στη Μύκονο με αεροπλάνο. Οι περισσότεροι μάλλον δεν μπορούν αλλιώς δεν θα προτιμούσαν τα πλοία. Επίσης, στα περισσότερα νησιά δεν μπορείς να πας με αεροπλάνο.