Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΡΤ στα χειρότερά της

Το θέμα που δημιουργήθηκε σήμερα με την προσωρινή (;) παύση του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη από την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», είναι σημαντικό και δικαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Είναι απορίας άξιο τι μπορεί να σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ και κυρίως ο γενικός διευθυντής ειδήσεων Αιμίλιος Λιάτσος, που έλαβε και τη συγκεκριμένη απόφαση. Η ΕΡΤ είναι φορτωμένη με πολλές αμαρτίες στο παρελθόν και δυστυχώς ενώ τα πράγματα έδειχναν να έχουν καλυτερεύσει τα τελευταία χρόνια, μας θύμισε και πάλι τον κακό της εαυτό.
Για τον Αρβανίτη δεν έχω και την καλύτερη άποψη και μπορώ να δεχθώ ότι αυτά που είπε με τη συμπαρουσιάστριά του ενδεχομένως να ήταν και υπερβολικά (κάπου διάβασα κάτι εύστοχο, ότι δηλαδή αν ήταν στον Αντέννα δεν θα έλεγε κάτι παρόμοιο π.χ. για τη Μαρί Κυριακού ή αν εργαζόταν σε κανάλι του Τράγκα δεν θα μιλούσε έτσι για αυτόν). 
Κάποιοι άλλοι, πάλι, σε σχόλια σε μπλογκ, υποστηρίζουν ότι τα όσα είπε ο Αρβανίτης ενδέχεται να εντάσσονται σε προσπάθεια αυτοηρωποίησης μιας και σε δύο μήνες η σύμβασή του με την ΕΡΤ λήγει και δεν επρόκειτο να ανανεωθεί. Επικαλούνται, μάλιστα, πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Super TV, για να στηρίξουν τα περί ηρωικής εξόδου του από τη δημόσια τηλεόραση.
Έστω, όμως και αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, ακόμη και όλα, η απόφαση της ΕΡΤ είναι απολύτως καταδικαστέα όπως οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας από όπου και αν προερχεται. Μακάρι να βρουν τα λογικά τους οι υπεύθυνοι και η εκπομπή να συνεχίσει με τους γνωστούς παρουσιαστές της, αν είναι δυνατόν ακόμη και από αύριο.

5 σχόλια:

Φθινοπωρινός Μεταφορεύς είπε...

"(κάπου διάβασα κάτι εύστοχο, ότι δηλαδή αν ήταν στον Αντέννα δεν θα έλεγε κάτι παρόμοιο π.χ. για τη Μαρί Κυριακού ή αν εργαζόταν σε κανάλι του Τράγκα δεν θα μιλούσε έτσι για αυτόν)". Πρώτον, δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης ιδιωτικής με δημόσια τηλεόραση, συμφωνώ σε αυτό με τη Στάη αν την άκουσες προχθές βράδυ. Στη δημόσια τηλεόραση είμαστε εμείς -υποτίθεται- αφεντικά, εμείς την πληρώνουμε, στα ιδιωτικά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, εμάς απλώς ή θα μας αρέσει ή δεν θα μας αρέσει αυτό που δείχνουν. Δεύτερον, ακόμη και αν τα συγκρίνουμε, όμως, από πότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι αφεντικό της ΕΡΤ; Και μ' αυτή τη λογική, φυσικά, είναι και ο υπουργός Ναυτιλίας, Οικονομικών, Αμυνας, Ανάπτυξης και πάει λέγοντας, οπότε κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε κριτική; Τα περί ηρωικής εξόδου μάλλον είναι μαλακίες. Διότι πρέπει να έχει κληρονομικό χάρισμα ο Αρβανίτης για να είναι σίγουρος ότι με αυτά που είπε (δεν την είδα την εκπομπή, απλώς διάβασα τις επίμαχες στιχομυθίες των παρουσιαστών της) θα την έκοβαν με τη μία. Και αν ήθελε ηρωική έξοδο θα την επιζητούσε όταν του ψαλίδισαν τις ώρες τι εκπομπής...

HeadWaiter είπε...

Δεν φταίει η ΕΡΤ Πιγκουίνος.
Υπεύθυνος είναι ο κ. Δένδιας.
http://toufekiastoskotadi.blogspot.gr/
Δεν τρελάθηκε ο Λιάτσος αλλά ακόμα και αν τρελάθηκε, αν υφιστάμενός μου ενεργούσε χωρίς την άδειά μου στο όνομά μου θα τον έστελνα σπίτι του.

Δένδιας και κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνοι για την κίνηση Λιάτσου, που μαζί με την σύλληψη Βαξεβάνη και την σύλληψη του κερκυραίου bloger μας δείχνει τις προθέσεις της.

Πιγκουίνος είπε...

Φθινοπωρινέ Μεταφορέα (καινούργιο;), ο δημοσιογράφος οφείλει να λειτουργεί και να μιλάει ως τέτοιος είτε εργάζεται σε κρατικό κανάλι είτε σε δημόσιο.
Το αφεντικό δεν έχει την ίδια έννοια που έχει ο Κυριακού στον Αντέννα. Έχεις δίκιο στην παρατήρηση γιατί δεν το μετέφερα σωστά. Νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό τι εννοώ (και τι εννοούσαν αυτοί που έγραψαν ό,τι έγραψαν).
Τα περί ηρωικής εξόδου είναι μια θεωρία. Δεν υιοθετείται από μένα αλλά το αν ισχύει το ξέρει μόνο ο Αρβανίτης.
Head Waiter, όποιος έδωσε την εντολή να κοπούν οι δύο παρουσιαστές και η εκπομπή, έβλαψε τον εαυτό του καθώς προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε βάρος του. Δεν νομίζω ότι το θα έκανε ο Δένδιας. Πιθανόν ο Λιάτσος να ήθελε να δείξει «καλή διαγωγή».
ΥΓ. Ευχαριστώ που ενώ είδατε στο κείμενο να γράφεται «αυτοηρωοποίηση του ίδιου», δεν κράξατε!

Ανώνυμος είπε...

Σύγχυση ως προς το ψευδώνυμο... Για το άτομο Αρβανίτη, πάντως, έχω καλή άποψη -στο ελάχιστο που έχω μιλήσει μαζί του

HeadWaiter είπε...

Πιγκουίνος, είμαι της άποψης ότι όποιος έδωσε την εντολή δεν τον ενδιαφέρει το τι θα πούμε εσύ και εγώ.
Θεωρεί την χώρα λεία των αφεντικών του, και δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο.
Δες ένα άλλο παράδειγμα:
Παρακολούθησε τον Άδωνη στα κανάλια.
Δες πως αγωνίζεται για να δείξει πόσο ικανός είναι για μια θέση υπουργού αύριο.
Μας θεωρούν κοπάδι,(και είμαστε) και φέρονται αναλόγως.