Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Σκληρό βίντεο της Διεθνούς Αμνηστίας με δημόσιο απαγχονισμό τριών ανδρών στο Ιράν


Πρώτα, να προειδοποιήσω ότι το παραπάνω βίντεο είναι πολύ σκληρό και το youtube αναφέρει ότι μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι είναι πάνω από 18 ετών.
Πρόκειται για τον δημόσιο απαγχονισμό τριών ανθρώπων στο Ιράν, καταδικασμένων σε θάνατο για βιασμό. Οι αρχές επέλεξαν να τους εκτελέσουν στις 19 Ιουλίου, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στην πόλη Κερμανσά, που ήταν γεμάτος από ανθρώπους, οι οποίοι είτε πήγαιναν στις δουλειές τους είτε ψώνιζαν, ενώ πολλοί είχαν μαζί τους και παιδιά. Όλοι είδαν το θέαμα, που μπορεί σε εμάς να προκαλεί σοκ (τουλάχιστον, αυτό θέλω να ελπίζω) αλλά για αυτούς είναι κάτι συνηθισμένο και εντάσσεται στην καθημερινότητά τους. Κάποιοι το τράβηξαν σε βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φαζέλ Χαουραμί, ο οποίος το έστειλε στη Διεθνή Αμνησία, που με τη σειρά της το έδωσε στη δημοσιότητα. «Το περισσότερο ανησυχητικό με αυτό το βίντεο είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν τον απαγχονισμό σαν να είναι κάτι απλό, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Κάποιοι φωνάζουν και πανηγυρίζουν. Το πιο σοκαριστικό είναι και η παρουσία παιδιών σε αυτό το βάρβαρο 'θέαμα'. Οι αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν να τα προστατέψουν και έτσι είδαν μία σκηνή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους», ανέφερε ο Χαουραμί.
Όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, οι εκτελέσεις στο Ιράν γίνονται πολλές φορές έπειτα από πολύ γρήγορες και άδικες δίκες, που ολοκληρώνονται με την επιβολή της θανατικής ποινής στους κατηγορούμενους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγκλημα και τιμωρια δε συμφωνω με το δημοσιο χαρακτηρα της εκτελεσης

Ανώνυμος είπε...

ουτε εγω