Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Εξορία

Το εξώφυλλο του Spiegel με έκανε να βουρκώσω. Ένιωσα σαν να με εξορίζουν –μαζί με την πατρίδα μου. Δεν με νοιάζει αυτή τη στιγμή να αποδώσω ευθύνες. Αλλά πονάω που μου παίρνουν την Ευρώπη.
Μεγάλωσα Ευρωπαίος στις πιο δύσκολες στιγμές του πολέμου και του μεσοπολέμου. Έμαθα γλώσσες, σπούδασα, ταξίδεψα, έζησα σε άλλες χώρες. Μορφώθηκα διαβάζοντας γαλλικά μυθιστορήματα, αγγλική ποίηση, γερμανικά δοκίμια. Πάντα ένιωθα ότι ευρύτερη πατρίδα μου ήταν η Ευρώπη – ενώ ιδιαίτερη η Ελλάδα. Όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνθηκα ολοκληρωμένος. Και τώρα με πετάνε έξω ως ανεπιθύμητο, αποτυχημένο.
Γεννήθηκα Ευρωπαίος και, όπως φαίνεται, θα πεθάνω τριτοκοσμικός. Αυτό μου επεφύλαξε η μοίρα.
Y. Γ. Η πρώτη αντίδραση σε αυτό το κείμενο ήρθε με email: "Υπέροχο το τελευταίο ποστ στο μπλογκ... μοιάζει με ερωτική εξομολόγηση του Γκέμπελς! Συγχαρητήρια!".
Εκεί καταντήσαμε. Η αγάπη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να θεωρείται ναζισμός...
(Του Νίκου Δήμου από το μπλογκ του)

4 σχόλια:

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Οταν λέει "Γκέμπελς", φίλτατε, δεν εννοεί τη ναζιστική, αλλά την προπαγανδιστική του πλευρά. Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Πιγκουίνος είπε...

Φίλτατε εννοείς τον Δήμου, ε;

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Α, ο Δήμου το έκανε; Ζητώ συγγνώμη τότε αγαπητέ μου φίλε.

(είτε κάνει τον ανήξερο ο Δήμου είτε όντως νομίζει ότι αυτός που του έγραψε για Γκέμπελς θεωρεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ναζισμό, είναι παμμέγιστο νούμερο).

Πιγκουίνος είπε...

Ας το ερμηνεύσει ο καθένας μας όπως κρίνει σωστό.