Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τέσσερα συμπεράσματα που έβγαλαν οι κάλπες

Ένα βιαστικό ταξίδι στη Σόφια με κράτησε εκτός Ελλάδας από το βράδυ των εκλογών και ως τα μέσα της εβδομάδας και έτσι δεν έζησα από κοντά την τεράστια αλλαγή που συνετελέστη στην πολιτική σκηνή.
Θα καταθέσω, πάντως, τα λίγα συμπεράσματά μου από το αποτέλεσμα της ψηφορορίας αλλά και τη στάση των αρχηγών των κομμάτων πριν και μετά τις κάλπες, οι οποίες έβγαλαν μία απόλυτα μπερδεμένη λαϊκή ετυμηγορία.
* Ο κόσμος είναι χωρισμένος κυρίως σε δύο κομμάτια. Φυσικά, κανένας δεν χαίρεται για το μνημόνιο αλλά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι είναι κάτι σαν αναγκαίο κακό (με περιθώρια, πάντως, για ουσιαστικές αλλαγές) αφού επί χρόνια καταστρέφαμε τη χώρα μας και οι άλλοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι φταίει για όλα τα δεινά μας. Το ένα κακό είναι πως τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο δεν έκαναν όσα έπρεπε για να δείξουν στον κόσμο ότι υπάρχει προοπτική και μέλλον αλλά αντίθετα αναλώθηκαν σε μονόπλευρες και λανθασμένες επιλογές (π.χ. υπέρογκοι φόροι) οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο. Και το πλήρωσαν. Το άλλο κακό είναι πως οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ μίας άλλης πολιτικής, δεν έχουν καταθέσει ρεαλιστική και σοβαρή εναλλακτική πρόταση, όπως οι περιστάσεις απαιτούν, με συνέπεια να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το λέει ακόμη και ο άνθρωπος που τους στήριξε με τον λόγο του όλους αυτούς τους μήνες, ο Γ. Βαρουφάκης...
* Ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από τις εκλογές ζητούσε κυβερνητική εντολή υποσχόμενος πολλά σε πολλούς. Ο κόσμος τον στήριξε και ανέτρεψε καταστάσεις δεκαετιών προσφέροντάς του την ευκαιρία να βγει μπροστά. Και όμως, από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, αποφεύγει την εξουσία. Όλοι οι υπόλοιποι λένε πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα δίχως αυτόν, επίσης του προσφέρουν την κυβέρνηση μέσω στήριξης ή έστω ανοχής ώστε να επιχειρήσει να κάνει όσα θέλει. Του λένε να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να παλέψει προκειένου να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Και όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται και η χώρα παραμένει σε καθεστώς ακυβερνησίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι επιζητά νέες εκλογές με την προσδοκία ότι θα ανεβάσει τα ποσοστά του. Ελπίζω να μην είναι έτσι αλλά μάλλον έτσι είναι.
 * Υπάρχουν πολιτικοί που είναι διατεθειμένοι να κάνουν την υπέρβαση, όπως ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, με συνέπεια να χαρακτηριστεί ως... αριστερός Καρατζαφέρης από «σοβαρούς» αριστερούς. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι φοβούνται να κάνουν ακόμη και τα απολύτως στοιχειώδη. Στέφανος Μάνος, Ντόρα Μπακογιάννη και Θάνος Τζήμερος φάνηκαν σαφέστατα κατώτεροι των περιστάσεων και δεν συνεργάστηκαν παρότι είχαν τις ίδιες -πάνω κάτω- απόψεις, που προσωπικά θεωρώ ότι μπορούν να προσφέρουν λύσεις (κυρίως αυτές της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά). Αν είχαν συναπιστεί, θα έβγαζαν περίπου είκοσι βουλευτές και θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της ακυβερνησίας. Το γιατί δεν το έκαναν, το ξέρουν μόνο αυτοί.
* Τα άκρα ανεβαίνουν και αυτό είναι πολύ κακό νέο. Και όμως, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή. Θα καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό όταν θα τους δούμε να... αγορεύουν. «Διωξαμε τους Γερμανούς και φέραμε τους Ναζί», παρατήρησε ορθώς ο Νίκος Δήμου. Άκρο είναι βέβαια και το ΚΚΕ. Ωστόσο, τούτοι διαφέρουν σε συμπεριφορά, λόγο και στόχους από τους Χρυσαυγίτες, σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Όμως και εκείνοι παραμένουν οπαδοί του Στάλιν και καθεστώτων σαν αυτό της Βόρειας Κορέας...

7 σχόλια:

Συμμορίτης ο κονσερβοκούτης είπε...

Μια κι επικαλείσαι τον Βαρουφάκη, χθες το βράδυ στην τηλεόραση είπε ορθά-κοφτά ότι με την πολιτική του μνημονίου οδηγούμαστε εκτός ευρώ. Χαίρετε...

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Μπράβο! Εξισώνεις πάλι το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή, ούτε ο Πάσχος Μανδραβέλης δεν το έκανε αυτό!

Πιγκουίνος είπε...

Συμμορίτη, αφού είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, ας αναλάβει άμεσα όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση ώστε να μας σώσει. Χαίρετε και εσείς...
Ματσαμπλόκε, οι θαυμαστές του Χίτλερ και οι θαυμαστές του Στάλιν διαφέρουν όσο διέφεραν οι συγκεκριμένοι. Ο Μανδραβέλης μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει στην Ελλάδα. Στη χιτλερική Γερμανία και στη σταλινική ΕΣΣΔ δεν θα μπορούσε να γράψει τη γνώμη του. Να ένα κοινό τους!
Τέλος, μπράβο! Ούτε ο Νίκος Μπογιόπουλος δεν θα αντιδρούσε όπως εσύ (μάλλον, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος)!

coolplatanos είπε...

Μία βασική διαφορά μεταξύ των θαυμαστών του Χίτλερ και των θαυμαστών του Στάλιν είναι ότι οι μεν πρώτοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά ότι όλοι μαζί, πλούσιοι και φτωχοί, αρκεί να έχουμε κοινό αίμα (πώς θα το αποδείξουν αυτό δεν ξέρω να σου απαντήσω, ρώτα τους) θα καταφέρουμε να φτιάξουμε τη χώρα και όποιος θα διαφωνεί σε αυτό ή θα έχει κάποιες εξωτερικές διαφορές από το πρότυπο τους για τον Ελληνα θα τον ψάχνουμε στα χαντάκια. Επιπλέον δεν αναγνωρίζουν πως υπήρξαν σοβαρά εγκλήματα από τον Χίτλερ, απλά ο άνθρωπος την πατρίδα του υπερασπιζόταν κατά την άποψή τους.
Ενώ οι θαυμαστές του Στάλιν αναγνωρίζουν τα εγκλήματα, και η σοβιετική ένωση ήταν μία χώρα όπου όλες οι φυλές χωρούσαν. Επιπλέον αναγνώριζαν ότι υπάρχουν ταξικές διαφορές και ταξική πάλι και όταν το ξέχασαν κι εκείνοι εξαφανίστηκαν όπως και ο Χίτλερ.
Αν λοιπόν αύριο δεν θέλεις να βρεθείς να απολογείσαι- στην καλύτερη- για τα χρώματα της εμφάνισής σου στους χρυσαυγίτες καλύτερα να σταματήσεις να ισοπεδώνεις τα δύο άκρα, γιατί έτσι καταλήγουν πολλοί να οδηγούνται στις αγκάλες της Χρυσής Αυγής. Σου εύχομαι καλή φώτιση, γιατί αλλιώς θα μας πάρετε όλους στο λαιμό σας με την έλλειψη ιστορικής γνώσης και την ελαφράδα που αντιμετωπίζετε τα πάντα.

coolplatanos είπε...

Διόρθωση: Ταξική πάλη κι όχι ταξική πάλι.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει και καλά να αναλάβει τη διακυβέρνηση θα σου κάνω μία ερώτηση: Αν ήσουν ο Τσίπρας και είχες 52 βουλευτές και σου πρότειναν κάποιοι που έχουν τελείως διαφορετική άποψη από σένα για το τι πρέπει να γίνει και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να σε ανατρέψουν θα αναλάμβανες τη διακυβέρνηση της χώρας; Γιατί, για να σε ρίξουν σε ελάχιστο χρόνο και να ξαναγίνουν εκλογές;

coolplatanos είπε...

Και εννοείται ότι έτσι θα είχαν καταφέρει να δείξουν έμπρακτα ότι είσαι ανίκανος να κυβερνήσεις, αλλά θα ήταν αυτοί που θα σου είχαν τραβήξει το χαλάκι κάτω από τα πόδια. Ε, ελπίζω ότι δεν θα ήσουν τόσο ηλίθιος να πέσεις στην παγίδα τους. Αν ήσουν, προσωπικά δεν θα σε ξαναψήφιζα και για την ηλιθιότητά σου και για την κωλοτούμπα σου. Διότι σε ψήφισα γιατί ήθελα να αποκαλυφθούν όσα αποκαλύπτονται αυτό το διάστημα και όχι για να εξυπηρετήσεις τα σχέδια τους. Οτι δηλαδή το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και ότι αυτός ο μονόδρομος οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό και επιπλέον ναι, υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και χωρίς ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ έτσι σκατά που τα κάνανε με τους μονόδρομους τους.

Πιγκουίνος είπε...

Coolplatanos, η ελαφράδα που αντιμετωπίζω τα πράγματα, όπως θεωρείς, δεν θα στείλει κανέναν στη Χρυσή Αυγή. Ούτε η έλλειψη ιστορικής γνώσης. Μην ανησυχείς.
Η ιδεολογία της μου είναι απεχθής.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους σταλινικούς, να σου αναφέρω ότι επειδή έχω στη δουλειά μου έναν εξ αυτών, όχι απλώς δεν παραδέχεται ότι έγιναν εγκλήματα επί του μεγάλου ηγέτη αλλά υποστηρίζει ότι εμείς οι Έλληνες χρωστάμε την απελευθέρωσή μας στον Στάλιν επειδή η ΕΣΣΔ πολέμησε τον Χίτλερ!
Αν δεν κάνω λάθος, το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι το όραμά του είναι να επιβάλει ένα καθεστώς που δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοκρατία. Ε, αυτό είναι πολύ μακριά από εμένα.
Τέλος, για τον Τσίπρα, από τη στιγμή που πρέπει να συνεργαστεί με κάποιους άλλους -που επίσης επέλεξε ο λαός, μην το ξεχνάμε- ώστε να κυβερνηθεί η χώρα, πρέπει να κάνει και αυτός βήματα πίσω μιας και το ζητούμενο είναι να μην έχουμε ακυβερνησία. Με τη δική σου λογική, θα πρέπει να έχουμε ακυβερνησία μέχρι κάποιος από όλους πάρει αυτοδυναμία. Ε, δεν συμφωνώ.