Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Υπογράφουμε για να αποτρέψουμε την εκτέλεση 36χρονου προγραμματιστή στο Ιράν

Ο Saeed Malekpour, Ιρανός προγραμματιστής, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να εκτελεστεί.
Ο 36χρονος Saeed, ο οποίος έχει ιρανική υπηκοότητα και είναι μόνιμος κάτοικος Καναδά, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 19 Οκτωβρίου 2011 από το Παράρτημα 28 του Επαναστατικού Δικαστηρίου του Ιράν, ποινή που επικυρώθηκε από το Παράρτημα 32 στις 17 Ιανουαρίου.
Έχει καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της «προσβολής και της βεβήλωσης του Ισλάμ», επειδή ένα λογισμικό που είχε αναπτύξει για το ανέβασμα φωτογραφιών στο ιντερνέτ, χρησιμοποιήθηκε για το ανέβασμα πορνογραφικών εικόνων χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Το Επαναστατικό Δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο, σε δίκη που σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε διάρκεια μόλις 15 λεπτά.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ενώ τώρα ο Saeed Malekpour έχει πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση, αυτό δεν ίσχυε για το μεγαλύτερο διάστημα της κράτησης του.
Ο Saeed ζει στον Καναδά από το 2005 αλλά συνελήφθη στο Ιράν τον Οκτώβριο του 2008, όταν είχε πάει να επισκεφτεί την οικογένεια του. Υπάρχουν αναφορές ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε απομόνωση στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, επί ένα χρόνο, υπέστη βασανιστήρια.
Το 2009, ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν μετέδιδε επανειλημμένα την «ομολογία» του Saeed, η οποία, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή του ιδίου τον Μάρτιο του 2010, ήταν αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων βασανιστηρίων από τους ανακριτές της Επαναστατικής Φρουράς.
Όποιος ενδιαφέρεται να συμβάλει στην προσπάθεια για την αποτροπή της εκτέλεσης, μπορεί να υπογράψει τη σχετική έκκληση εδώ.

2 σχόλια:

TwistedTool είπε...

Υπέγραψα! Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα!

Stavros Tsapopoulos είπε...

υπέγραψα ας ελπίσουμε να έχει αποτέλεσμα