Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μία λέξη για ό,τι συνέβη στον Νταλάρα, θα πείτε κ. Θεοδωράκη;


Κάποτε, στην Ελλάδα που βασίλευε το παρακράτος, ένας γενναίος μουσικός, ο Μίκης Θεοδωράκης γινόταν στόχος αγροίκων σε πολλές συναυλίες που διοργάνωνε.
Το «λάθος» του; Δεν ήταν αρεστός σε κάποιους. Αυτά που έλεγε δεν άρεσαν σε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν βία σε βάρος του και δημιουργούσαν επεισόδια στις συναυλίες του. Άλλοτε τις διέκοπταν, άλλοτε τις ματαίωναν, ενώ άλλοτε το ίδιο το κράτος δεν του επέτρεπε να εμφανίζεται.
Περίμενα, λοιπόν, ότι ο Θεοδωράκης μόλις έβλεπε τα όσα συνέβησαν στη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, με τον οποίο μάλιστα έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, θα έπαιρνε θέση. Έλεγα ότι θα ξυπνούσαν μέσα του μνήμες άλλων εποχών, θα θυμόταν τι έχει τραβήξει ο ίδιος και ως εκ τούτου τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του θα έπαιρναν μπρος. Πίστευα ότι θα ήταν ο πρώτος που θα καταδίκαζε, πως κάτι θα βρει να πει για τους θρασύδειλους κρανιοφόρους «επαναστάτες». Άλλωστε, δεν είναι από εκείνους που μασούν τα λόγια τους.
Δυστυχώς, διαψεύστηκα. Δεν έχω βρει μία κουβέντα του στο διαδίκτυο, μία ανακοίνωση της Σπίθας, κάτι που να μαρτυρά ότι ο Θεοδωράκης καταδικάζει αυτό που έγινε απέναντι σε έναν καλλιτέχνη. Αν κάτι έχει πει και δεν το έχω πάρει είδηση, τότε ζητώ συγνώμη. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά μάλλον δεν κάνω...
Πάντως, κάποιοι βρήκαν το σθένος να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Χαίρομαι για τον Μανόλη Μητσιά, τον Στάθη Δρογώση, τον Μπάμπη Τσέρτο που υπερασπίστηκαν τα αυτονόητα (εδώ έχουμε φτάσει, να μιλάμε για τα βασικά μίας πολιτισμένης κοινωνίας), λυπάμαι αντίθετα για την Ντένια Κουρούση (αν και δεν την ξέρω) που είπε -σε γενικές γραμμές «ναι μεν αλλά» (αυτοί είναι οι χειρότεροι από όλους) και διάφορους άλλους, οι οποίοι κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση.
Δυστυχώς, στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι - από όλους τους κοινωνικούς χώρους, που χάρηκαν για την επίθεση στον κορυφαίο ερμηνευτή.
Στο βίντεο, η απάντηση του Νταλάρα στους... επαναστάτες, που έχοντας επιτελέσει το καθήκον τους είχαν φύγει από τον χώρο της συναυλίας καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: