Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Άγρια ζωή vs αγριάνθρωποι!

Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης ανακάλυψαν επτά δηλητηριασμένα αρπακτικά (4 Χρυσαετούς, 2 Όρνια και μια Γερακίνα),τα οποία βρέθηκαν κοντά σε 2 πυροβολημένα άγρια άλογα.
Μετά από όλες τις απαραίτητες αναλύσεις και ενέργειες φάνηκε πως το δηλητήριο που σκότωσε τα αρπακτικά ήταν κατά πάσα πιθανότητα καρβαμιδικός εστέρας, ή κάποιο άλλο σκεύασμα άκρως τοξικού εντομοκτόνου.
Τα 2 άλογα είχαν σκοτωθεί με πυροβόλο όπλο, σχεδόν εξ επαφής, το πρώτο αρχές Ιανουαρίου και το οποίο είχε ήδη καταναλωθεί από αδέσποτα και άγρια ζώα, ενώ το δεύτερο λίγες μέρες πριν βρεθεί στα τέλη Φλεβάρη. Το δεύτερο άγριο άλογο είχε γδαρθεί “χειρουργικά”, και οι μαλακοί του ιστοί είχαν καλυφθεί με μία λευκή σκόνη, προφανώς το δηλητήριο.
Η ασύλληπτη αυτή ενέργεια, πέραν των παραπάνω, οδήγησε στην πλήρη καταστροφή της αποικίας των όρνιων στα Στενά του Νέστου. Η αποικία των όρνιων στα Στενά του Νέστου αριθμούσε στα τέλη του 2011, 16 με 17 αναπαραγωγικά ζευγάρια και 11 με 12 νεοσσούς. Το Φλεβάρη του 2012 καμία φωλιά δεν ήταν σε χρήση.
Η ενέργεια αυτή είχε τραγικές επιπτώσεις για την άγρια πανίδα της περιοχής, εξοντώνοντας πλήρως την αποικία των Χρυσαετών και όρνιων του Νέστου. Οι δράστες, είτε πρόκειται για κτηνοτρόφους είτε για κυνηγούς, είχαν σαν σκοπό να εξοντώσουν λύκους της περιοχής, καθώς πιστεύουν ότι προκαλούν μεγάλες ζημιές στα κοπάδια τους, ή ότι σκοτώνουν τα κυνηγόσκυλά τους.
Δυστυχώς, περιστατικά σαν κι αυτό, παρόλες τις τεράστιες επιπτώσεις του, δεν είναι μοναδικά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, καθώς ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί από την Πολιτεία για την αντιμετώπισή τους. Δηλητηριασμένα πουλιά και ζώα, σκοτωμένοι λύκοι, αρκούδες και φώκιες. Πρέπει επιτέλους οι όποιοι ανεγκέφαλοι να καταλάβουν ότι το να θανατώνουν αθώα ζώα δεν πρόκειται να δώσει καμία λύση στα όποια προβλήματά τους. Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και η σύλληψη και καταδίκη των δραστών, και η ξεκάθαρη περιθωριοποίηση τέτοιων καταστρεπτικών πρακτικών από τις τοπικές κοινωνίες είναι ενέργειες άμεσα απαραίτητες, ειδάλλως δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη άγρια ζωή!
(Πηγή: MOm)

Δεν υπάρχουν σχόλια: